Hoppa till huvudinnehållet

Fansens nattliga firade med guldhjältarna: ”Det här är helt fantastiskt”

Publicerad:
Victor Ejdsell såg till att även fansen fick känna på Le Mat-pokalen.
Victor Ejdsell såg till att även fansen fick känna på Le Mat-pokalen. Foto: HP Skoglund

Klockan 02.25 tog planet mark på Karlstads flygplats och fansen kunde fira med sina nyblivna guldhjältar.

– Jag vet inte vad vi förväntat oss, men det här är helt fantastiskt, säger Joakim Nygård i vimlet utanför spelarbussen medan supportrarna sjunger SM-guld, SM-guld…

Färjestad säkrade föreningens tionde SM-guld på torsdagskvällen. Det skulle naturligtvis firas med en mottagningskommitté vid hemkomsten till Karlstad. Vid ettiden hade ett 50-tal supportrar samlats utanför flygplatsens ankomsthall. En halvtimme senare rullade Färjestadsbussen med spelarfruar in på flygplatsområdet och det utbröt ett stort jubel.

Flygplanet med guldhjältarna lät vänta på sig en knapp timme till. Det blev en timme fylld med FBK-ramsor, som ”Ett, två tre..tio SM-guld har Färjestad. Hur många guld har ni? Så bra som Färjestad kan ni aldrig bli…”

– Vad annars kan man göra en torsdagsnatt, säger supporten Sebastian Edvardsson med ett stort leende.

För Jonas Hultfeldt och Oskar Ekendahl var det ett självklart val att ta emot Färjestadsspelarna vid flygplatsen.
För Jonas Hultfeldt och Oskar Ekendahl var det ett självklart val att ta emot Färjestadsspelarna vid flygplatsen. Foto: HP Skoglund

Han får medhåll av hustrun Linda Strand Lundberg.

– Vi kunde inte vara på plats i Luleå. Jag har nyss börjat ett nytt jobb – och då är det inte så lämpligt att be om ledigt, förklarar hon.

Var det nervöst under matchen?

– Det var värre innan matchen. Det var en hemsk dag. Det gick ju upp för mig att det kunde gå vägen, säger Sebastian Edvardsson.

Sebastian Edvardsson var mest nervös innan den avgörande finalmatchen medan hustrun Linda Strand Lundberg fick nervdaller efter Färjestads 1-0-mål.
Sebastian Edvardsson var mest nervös innan den avgörande finalmatchen medan hustrun Linda Strand Lundberg fick nervdaller efter Färjestads 1-0-mål. Foto: HP Skoglund

För Linda Strand Lundberg kom nervdallret efter Jesse Virtanens ledningsmål i tredje perioden.

– Jag fick mjölksyra i benen och händerna började skaka, berättar hon.

Andreas ”Nelsa” Nilsson tar en selfie med Färjestads lagkapten Linus Johansson och Le Mat-pokalen.
Andreas ”Nelsa” Nilsson tar en selfie med Färjestads lagkapten Linus Johansson och Le Mat-pokalen. Foto: HP Skoglund

Oskar Ekendahl kunde inte hålla tårarna borta när SM-guldet var säkrat.

– Det är obeskrivligt. Jag såg matchen hemma tillsammans med mina tre barn. När tårarna rann hämtade äldsta dottern en Pepsi till mig. Hon tyckte att jag behövde fylla på med vätska, säger han och skrattar.

Var det självklart att åka ut till flygplatsen mitt i natten?

– Absolut. Jag skrev till svågern (Jonas Hultfeldt) att han fick hänga på, säger Oskar Ekendahl som arbetar som lärare.

– Jag ska vara på jobbet klockan åtta. Eleverna kommer 8.30.

Familjen Lackehov tvekade inte att ta bilen från Deje.

– Jag sade att det lag som gör första målet vinner, och så blev det, säger Anton Lackehov, en av sönerna i familjen.

Familjen Theodor, Anton, Didrik, Anders och Jennie Lackehov hade åkt från Deje för att ta emot Färjestads guldhjältar vid flygplatsen.
Familjen Theodor, Anton, Didrik, Anders och Jennie Lackehov hade åkt från Deje för att ta emot Färjestads guldhjältar vid flygplatsen. Foto: HP Skoglund

När klockan passerat halv tre på natten fick supporterskaran, som då växt till runt 150 personer, äntligen träffa sina hjältar. Spelarbussen parkerade precis utanför grindarna till flygplatsområdet. En efter en klev spelarna, iförda guldhjälmar, ut och tog emot fansens hyllningar.

– Det har varit den längsta dagen i mitt liv. Det är så starkt att vi kom samman som ett lag och lyckades vinna, säger Joakim Nygård.

Färjestads sportdirektör Rickard Wallin tackade för att fansen offrat nattsömnen för att hylla laget. Han hälsade också alla välkomna till Stora torget klockan 17.
Färjestads sportdirektör Rickard Wallin tackade för att fansen offrat nattsömnen för att hylla laget. Han hälsade också alla välkomna till Stora torget klockan 17. Foto: HP Skoglund

Sekunden senare sträcker en supporter fram mobilen för att ta en selfie tillsammans med spelaren som definitivt sköt guldet till Karlstad med sitt 3-0-mål i öppen kasse.

– Vi har känt att vi har haft hela staden bakom oss, säger Joakim Nygård.

Det blev mer ramsor och allsång med halsdukar i vädret innan bussen med poliseskort åter sattes i rullning med riktning mot Karlstad.

Tränaren Tomas Mitell blev en guldmakare på bara tre månader.
Tränaren Tomas Mitell blev en guldmakare på bara tre månader. Foto: HP Skoglund

– Firandet fortsätter nog i arenan. Jag tror inte att det finns något ställe som har serveringstillstånd vid den här tiden, säger Rikard Wallin.

Då hade nämligen klockan passerat tre.

Innan bussdörrarna slog igen hann Färjestads sportdirektör uttrycka sin tacksamhet till supporterskaran.

– Tack för att ni kom. Vi ses på torget!

Fredagens hyllningar på Stora torget startar klockan 17.

Foto: HP Skoglund
Foto: HP Skoglund
Foto: HP Skoglund

Artikeltaggar

Färjestad BKIshockeyKarlstadKarlstads flygplats

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.