Hoppa till huvudinnehållet

Ingen myggbekämpning i Skåre i sommar – men informationsmöte

Publicerad:
Under många år har översvämningsmyggor ställt till stora problem i Deje. De senaste somrarna har de ökat i antal även i Skåre.
Under många år har översvämningsmyggor ställt till stora problem i Deje. De senaste somrarna har de ökat i antal även i Skåre. Foto: HP Skoglund

Myggsäsongen närmar sig. Nästa vecka arrangeras två informationsmöten i Deje och Skåre.

– Vi har inte sökt tillstånd för bekämpning, säger Fredrik Nilson på Karlstads kommun.

Han är avdelningschef för mark och exploatering på teknik- och fastighetsförvaltningen som sommaren 2019 började mäta myggförekomsten i Skåre och samla in synpunkter från Skåreborna.

Skåre kan vara det nya Deje: ”Myggen är överallt”

Detta görs i samarbete med biologisk myggkontroll inom Nedre Dalälvens utvecklings AB, Nedab, som sedan tidigare hjälper Forshaga kommun. Där har myggorna i Deje bekämpats med helikopter-besprutning. Men någon sådan blir det inte i Skåre.

Fredrik Nilson med en av myggfällorna i Skåre i fjol sommar.
Fredrik Nilson med en av myggfällorna i Skåre i fjol sommar. Foto: Helena Karlsson

– Vi fick in otroligt många synpunkter förra året. Men i mätningarna fick vi inte ihop en sådan mängd myggor att vi kan söka dispens för bekämpning. Då måste man komma upp i vissa volymer, säger Fredrik Nilson.

Myggexperten Jan O. Lundström berättade för VF i fjol att för att kunna söka tillstånd hos Naturvårdsverket och eventuell dispens för helikopterbekämpning hos regeringen krävs minst 5 000 myggor per fällnatt och att 90 procent av de fångade myggorna är översvämningsmyggor.

– Men att det handlar om översvämningsmygg även i Skåre är konstaterat. Så nu håller vi på och diskuterar en förlängning av samarbetet med Jan O. Lundström och de andra i tre år till, till att börja med, säger Fredrik Nilson.

På onsdag kväll nästa vecka kommer Jan O. Lundström och hans kollega Martina Schäfer till Skårekyrkan för att hålla ett informationsmöte om myggmätningarna i Skåre.

Jan O.Lundström vid informationsmöte i Kulturhuset i Deje för tre år sedan.
Jan O.Lundström vid informationsmöte i Kulturhuset i Deje för tre år sedan. Foto: Joakim Strand

Kvällen innan, alltså tisdag, håller de ett liknande möte i Kulturhuset i Deje där de går igenom mygghistoriken, berättar vilka resultat bekämpningarna där gett samt vilka planer som finns för 2022.

Nu bekämpas myggen i Forshaga: ”Hittat vansinniga mängder”Myggen har blivit en regeringsfråga

Klart är i alla fall att myggorna redan vaknat till liv.

– Jag har kollegor som bor i Skåre och de berättade att det var en del mygg redan i påskas. Men de myggorna frös nog ihjäl sedan, säger Fredrik Nilson.

Problemen med översvämningsmyggorna, som är den art som plågat Deje under många somrar och nu även Skåre, brukar eskalera i samband med vårfloden i Klarälven i slutet av maj och början av juni.

Mygglarverna vid Pannkakan i Klarälven, strax söder om Deje, har bekämpats med medlet Vectobac C som spridits med hjälp av helikopter. På denna arkivbild sprids dock medlet över Österfärnebotrakten i Nedre Dalälven.
Mygglarverna vid Pannkakan i Klarälven, strax söder om Deje, har bekämpats med medlet Vectobac C som spridits med hjälp av helikopter. På denna arkivbild sprids dock medlet över Österfärnebotrakten i Nedre Dalälven. Foto: Patrick Sörquist / TT

Men i år blir det ingen vårflod på grund av många månaders torrt väder, som VF kunde berätta tidigare i veckan.

– Nej, så verkar det inte bli. Så årets mätningar kanske inte heller ger nog stora mängder. Men samarbetet med Biologisk myggkontroll behöver fortsätta, säger Fredrik Nilson.

Både mötet i Deje på tisdag och möte i Skåre på onsdag börjar klockan 19.

Artikeltaggar

DejeForshaga kommunFredrik NilsonKarlstads kommunMiljöMyggNedabSkåre

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.