Hoppa till huvudinnehållet

Ottosson inför riksdagsbeslutet: ”Vargen är inte utrotningshotad”

Publicerad:
Reporter Jonas Brefält
Jonas Brefält
jonas.brefalt@vf.se
Kjell-Arne Ottosson (KD), här på bild hemma i Västvärmland, vill liksom en majoritet i riksdagens miljö- och jordbruksutskott minska vargstammen.
Kjell-Arne Ottosson (KD), här på bild hemma i Västvärmland, vill liksom en majoritet i riksdagens miljö- och jordbruksutskott minska vargstammen. Foto: Håkan Strandman

En majoritet i riksdagen vill minska vargstammen.

– Vargen är inte på något sätt utrotningshotad, säger Kjell-Arne Ottosson (KD).

– 170 är en väldigt låg siffra, säger Mikael Dahlqvist (S).

Kjell-Arne Ottosson är värmländsk riksdagsledamot från Östervallskog och suppleant i miljö- och jordbruksutskottet där en majoritet vill ändra vargförvaltningen. I ett så kallat tillkännagivande säger utskottet dels att vargstammen ska hanteras utifrån regionala förvaltningsplaner, dels att referensvärdet ska vara 170 vargar och att förvaltningen bör vara gemensam med Norge.

I tillkännagivandet vill utskottet att referensvärdet ska ligga på 170 vargar.
I tillkännagivandet vill utskottet att referensvärdet ska ligga på 170 vargar. Foto: Yvonne Åsell / SvD / TT

Totalt finns 104 motioner och 27 reservationer kopplade till utskottets betänkande som också handlar om ändrat artskydd. S, V, L och MP har gemensamt reserverat sig mot nytt referensvärde för varg och regionala förvaltningsplaner. Men de partierna samlar 163 ledamöter i riksdagen, medan M, SD, C och KD har majoritet.

– Debatten blir i dag, men voteringen blir nog på onsdag nästa vecka. För den hinns troligen inte med i dag, säger Kjell-Arne Ottosson på torsdagsförmiddagen.

Kommer det leda till någon förändring, även om ni får majoritet, med tanke på att det redan finns ett riksdagsbeslut från 2013 om ett referensvärde på 170 till 270 vargar, medan myndigheterna utgår från minst 300 vargar för gynnsam bevarandestatus?

– Som det ser ut nu lär inte den här regeringen göra något. Men det är vettigt att ha ett beslut om att vi ska minska vargstammen, som man kan peka på oavsett regering. När det gäller beslutet 2013 har det behandlats styvmoderlig, kan jag tycka. Därför försöker vi nu peka ut en tydligare riktning för att få både regering och myndigheter att inse vad den lagstiftande församlingen verkligen vill.

De som invänder mot detta hävdar att en minskad vargstam inte är förenlig med EU:s bestämmelser om artskydd. Hur ser du på det?

– Ja, vi är en del av EU, men samtidigt måste vi kunna ta egna beslut och peka på vad vi vill. Vi ska också försöka påverka EU så att vargen flyttas till annan bilaga i direktivet och det blir lättare med förvaltning av vargstammen.

– Ibland gömmer vi oss bakom EU, ibland skyller vi på EU för att slippa ta i frågor. Vi måste kunna peka på vad vi vill göra. Vargen är inte på något vis utrotningshotad. Varken här eller på global nivå, säger Kjell-Arne Ottosson.

Mikael Dahlqvist, S-riksdagsledamot från Hagfors, säger att han håller med om andemeningen i utskottets tillkännagivande, men vill inte låsa fast sig i siffran max 170 vargar.
Mikael Dahlqvist, S-riksdagsledamot från Hagfors, säger att han håller med om andemeningen i utskottets tillkännagivande, men vill inte låsa fast sig i siffran max 170 vargar. Foto: arkiv

Mikael Dahlqvist (S), värmländsk riksdagsledamot från Hagfors som också är suppleant i miljö- och jordbruksutskottet, säger att han egentligen inte är emot andemeningen bakom tillkännagivandet.

– Min åsikt är ju känd. Det finns ett riksdagsbeslut från 2013 och det gäller, men sedan har Naturvårdsverket sagt minst 300 vargar för gynnsam bevarandestatus. För oss är det viktigast att vargstammen är på en sådan nivå att den kan leva i harmoni med människor. Samtidigt vill vi att stammen ska ha en genetisk överlevnad, säger Mikael Dahlqvist.

Han vill ha mer vargjakt.

– Vi vill att avskjutningen ska bli effektivare i områden där det finns problem, som i flera kommuner i Värmland. Där har vi i mitt parti inga större åsiktsskillnader jämfört med tillkännagivandet. Att vi reserverar oss beror dels på att det är brukligt, dels på andra skäl som att vi redan håller på med frågan

Mikael Dahlqvist vill däremot inte ställa sig bakom ett nytt, lägre referensvärde.

– Nej, det är oansvarigt att låsa fast sig i den siffran. 170 är en väldigt låg siffra som ger risk för bekymmer i stammen. Men de ungefär 360 vargar vi har i dag och den utbredning de har är inte optimalt. Vi måste få till en form av årlig vargjakt precis som vi har när det gäller lo och björn. Det är också små populationer, men där fungerar jakten.

Artikeltaggar

EUKjell-Arne OttossonMiljöRiksdagenSkogsbrukVargarVärmlands län

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.