Hoppa till huvudinnehållet

Hundraårsjubilar med framtiden för sig dukar upp på Rackstadmuseet

Publicerad:
Mus på skridskor av Kerstin Andersson och Ingemar Wilhelmsson i Gunnarskog.
Mus på skridskor av Kerstin Andersson och Ingemar Wilhelmsson i Gunnarskog. Foto: Tommy Andersson

Den stundande jubileumsutställningen på Rackstadmuseet är det självklara huvudnumret i Arvika konsthantverks pampiga hundraårsfirande.

– Att man ständigt lyckats förnya sig och i dag har en ganska bred spridning bland åldrarna är fascinerande, säger museets intendent Hannes Trygg.

Det är lika enkelt och stilrent som smart. Jubileumsutställningen är uppbyggd runt nio monterliknande "öar" – eller miniutställningar om man så vill – som alla refererar till de egna utställningar Arvika konsthantverk haft i butiksmiljö genom alla år. Stommen, åtminstone i de fyra historiska montrarna, är möbelsnickeriet, som sedan kompletteras med textil, keramik, smide – ja, allt som ryms under föreningens paraply.

Hannes Trygg, intendent på Rackstadmuseet, har tillsammans med en stor arbetsgrupp inom Arvika konsthantverk arbetat fram utställningen under flera års tid.

– Den basutställning vi har här handlar ju till stor del om den första generationens Rackstadkoloni, och den slutar vid 1920 ungefär. Nu får vi visa den här utställningen som verkligen tar vid och utforskar vad livet bland Arvikatraktens konstnärer och konsthantverkare handlat om sedan dess, säger han.

Den historiska delen av jubileumsutställningen på Rackstadmuseet gör nedslag i fyra epoker. Här visas möbler och föremål från Arvika konsthantverks första år på 1920-talet.
Den historiska delen av jubileumsutställningen på Rackstadmuseet gör nedslag i fyra epoker. Här visas möbler och föremål från Arvika konsthantverks första år på 1920-talet. Foto: Tommy Andersson

"Trakten är speciell"

Birgitta Nordström, väverska och tillsammans med keramikern Kaj Stuart-Beck ansvarig för utställningens historiska del, instämmer.

– Rackstadkolonin och Arvika konsthantverk har gått hand i hand och gett varandra mycket. Så det här samarbetet vi ser i dag är bara fortsättningen på en tradition.

Akvarellkonstnären Jessica Stuart-Beck lägger till den tredje pusselbiten.

– Arvika och trakten runt Arvika är lite speciell på det sätt att i de flesta hem man vandrar in i så ser man konsthantverk, på ett sätt som jag inte tror finns på någon annan plats i landet. Konsthantverket har funnits hos Arvikaborna i hundra år, och finns här fortfarande. Det lever kvar, och grunden till det är arts and craftsrörelsen vid förra sekelskiftet, där konstnärer och konsthantverkare fördes samman.

"Taserudsstaken finns i olika varianter genom årtiondena", konstaterar museichefen Anneli Strömberg.
"Taserudsstaken finns i olika varianter genom årtiondena", konstaterar museichefen Anneli Strömberg. Foto: Tommy Andersson

Porträtt och årstidstema

Hon har arbetat med utställningens andra del, där dagens 30 medlemmar visar nyskapade föremål i fyra stationer, löst kopplade till årstiderna. Jessica Stuart-Beck har också porträtterat dagens medlemmar. Målningarna finns även att se i den jubileumsbok som nyligen gavs ut av Votum förlag.

Ägnas en egen del gör föreningens första ordförande och ledargestalt Maja Fjaestad samt Ulla Nilsson, som fram till sin död 2016 hade ägnat lika många år av sitt yrkesliv åt föreningen. Birgitta Nordström lyfter fram hur Arvika konsthantverk under Ulla Nilssons ledning tog sig genom och ur ett svårt 1980-tal.

– Det var en liten kris där, de gamla började bli gamla och de unga hade inte riktigt hunnit formera sig. Så det blev en lite knagglig övergång.

Keramiklampor och textillampor signerade Kristine Thenman respektive Therese Henner.
Keramiklampor och textillampor signerade Kristine Thenman respektive Therese Henner. Foto: Tommy Andersson

Kulturarv och samtid

Anneli Strömberg, museichef, konstaterar att den nya utställningen lyckas fånga både kulturarv och samtid.

– Stort och smått och härligt blandat, sammanfattar hon.

Utställningen "Arvika konsthantverk – 100 år av lustfyllt skapande" öppnar på lördag med vernissage klockan 11. Invigningstalare är landshövding Georg Andrén och efter lunch delas även Maja Fjaestad-stipendiet ut.

Utställningen pågår till och med den 9 november i Östra galleriet.

1970-talets Arvika konsthantverk.
1970-talets Arvika konsthantverk. Foto: Tommy Andersson
Full fest när Arvika konsthantverk firar 100 år: ”Stolta över butiken”Jubileumsbok ger heltäckande bild av Arvikas unika konsthantverkare

Artikeltaggar

ArvikaArvika konsthantverkNöje/KulturRackstadsmuseet

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.