Den stundande jubileumsutställningen på Rackstadmuseet är det självklara huvudnumret i Arvika konsthantverks pampiga hundraårsfirande.
– Att man ständigt lyckats förnya sig och i dag har en ganska bred spridning bland åldrarna är fascinerande, säger museets intendent Hannes Trygg.
Det är lika enkelt och stilrent som smart. Jubileumsutställningen är uppbyggd runt nio monterliknande "öar" – eller miniutställningar om man så vill – som alla refererar till de egna utställningar Arvika konsthantverk haft i butiksmiljö genom alla år. Stommen, åtminstone i de fyra historiska montrarna, är möbelsnickeriet, som sedan kompletteras med textil, keramik, smide – ja, allt som ryms under föreningens paraply.
Hannes Trygg, intendent på Rackstadmuseet, har tillsammans med en stor arbetsgrupp inom Arvika konsthantverk arbetat fram utställningen under flera års tid.
– Den basutställning vi har här handlar ju till stor del om den första generationens Rackstadkoloni, och den slutar vid 1920 ungefär. Nu får vi visa den här utställningen som verkligen tar vid och utforskar vad livet bland Arvikatraktens konstnärer och konsthantverkare handlat om sedan dess, säger han.
"Trakten är speciell"
Birgitta Nordström, väverska och tillsammans med keramikern Kaj Stuart-Beck ansvarig för utställningens historiska del, instämmer.
– Rackstadkolonin och Arvika konsthantverk har gått hand i hand och gett varandra mycket. Så det här samarbetet vi ser i dag är bara fortsättningen på en tradition.
Akvarellkonstnären Jessica Stuart-Beck lägger till den tredje pusselbiten.
– Arvika och trakten runt Arvika är lite speciell på det sätt att i de flesta hem man vandrar in i så ser man konsthantverk, på ett sätt som jag inte tror finns på någon annan plats i landet. Konsthantverket har funnits hos Arvikaborna i hundra år, och finns här fortfarande. Det lever kvar, och grunden till det är arts and craftsrörelsen vid förra sekelskiftet, där konstnärer och konsthantverkare fördes samman.
Porträtt och årstidstema
Hon har arbetat med utställningens andra del, där dagens 30 medlemmar visar nyskapade föremål i fyra stationer, löst kopplade till årstiderna. Jessica Stuart-Beck har också porträtterat dagens medlemmar. Målningarna finns även att se i den jubileumsbok som nyligen gavs ut av Votum förlag.
Ägnas en egen del gör föreningens första ordförande och ledargestalt Maja Fjaestad samt Ulla Nilsson, som fram till sin död 2016 hade ägnat lika många år av sitt yrkesliv åt föreningen. Birgitta Nordström lyfter fram hur Arvika konsthantverk under Ulla Nilssons ledning tog sig genom och ur ett svårt 1980-tal.
– Det var en liten kris där, de gamla började bli gamla och de unga hade inte riktigt hunnit formera sig. Så det blev en lite knagglig övergång.
Kulturarv och samtid
Anneli Strömberg, museichef, konstaterar att den nya utställningen lyckas fånga både kulturarv och samtid.
– Stort och smått och härligt blandat, sammanfattar hon.
Utställningen "Arvika konsthantverk – 100 år av lustfyllt skapande" öppnar på lördag med vernissage klockan 11. Invigningstalare är landshövding Georg Andrén och efter lunch delas även Maja Fjaestad-stipendiet ut.
Utställningen pågår till och med den 9 november i Östra galleriet.