LEDARE: Högerns pensionsförslag spricker i solen - sämre än det rödgröna

Ledare
PUBLICERAD:
Ingen tusenlapp extra i månaden till pensionärerna med lägst inkomster i högerns pensionsförslag.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Högerns pensionsförslag ser bara bättre ut för pensionärerna om man inte tittar så noga på detaljerna.

Högerns pensionsförslag är bättre än S, V och MP:s extra tusenlapp netto till pensionärerna med allra lägst pensioner. Så är det och nu pratar vi inget mer om det.

Dessutom har pensionärerna med allra lägst pensioner faktiskt det väldigt mycket bättre än de fattigaste pensionärerna i andra länder och har således inget att klaga över.

Personer till höger kommenterar alltmer desperat den överenskommelse om ett garantitillägg på pensionerna som S-regeringen ingått med V och MP som omfattar över en miljon pensionärer med lägst inkomster. Det verkar nämligen inte blivit så mycket av den självklara smash som högerpartierna trodde sig få med det egna pensionsförslaget som lades fram lagom till söndagskvällens partiledardebatt i tv.

För det lät ju så bra. På riktigt alltså, på lite avstånd såg det ut som ett förslag överlägset det som de rödgröna redan presenterat vilket mer än 80 procent av väljarna, oavsett partitillhörighet, har applåderat.

I högerförslaget uppges att de med lägst pensioner skulle få precis lika mycket som de rödgröna utlovat - och att alla pensionärer dessutom skulle få sänkt skatt. Lägg till det sänkt bensinskatt och höjt bostadsbidrag så drar pensionärerna vinstlotten!

Eller vänta lite … Så var det ju inte alls.

Sverigedemokraterna slog sig för bröstet och tog kredd för förslaget: ”Nu är det klart! SD får igenom den största pensionshöjningen sedan systemet infördes! De med lägst pension får 1000kr i månaden. Alla andra pensionärer får sänkt skatt. SD, M, KD och L satsar 14,4 miljarder kronor på detta, mycket mer än regeringen.”

Men vad som såg vackert ut på avstånd och i skuggan, spricker på en gång det dras fram i solen för närmare granskning. De med lägst pension får inga 1000 kronor i månaden med högerns förslag. I stället föreslås garantipensionen höjas med 600 kronor, före skatt.

Visst, vissa får därutöver ett höjt bostadstillägg. Men det är långt ifrån alla som får garantipension som får bostadstillägg – och för garantipensionären som är sambo eller gift med någon med högre pension blir det inte en krona extra. För dessa stannar det på 400 kronor i nettohöjning – mot de rödgrönas 1000 kronor skattefritt.

Till detta matas fattigpensionärerna sedan med nedlåtande ord om hur de faktiskt inte förtjänar mer, eftersom det är viktigt att den som arbetat och slitit ett helt arbetsliv förtjänar mer än den som inte jobbat.

Av garantipensionärerna är 80 procent kvinnor. De har låg pension för att de jobbat och slitit under ett arbetsliv för låg lön, inte sällan i offentlig sektor. Eller så har de jobbat hemma gratis med att ta hand om barn (och man) och sparat samhället stora pengar för barnomsorg – inte för att de suttit hemma och rullat tummarna. Att låtsas som något annat är en förolämpning. Att påstå att de inte gjort rätt för en rimlig pension är skamligt.

Ja, det finns brister i pensionssystemet som en skattefri tusenlapp till pensionärerna som har det allra sämst inte rättar till. Tveklöst. Men det får faktiskt bli nästa problem att fixa, inte en ursäkt för att inte göra nåt.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.