Hoppa till huvudinnehållet

Fjärde dosen: ”Det är nog många som inte vet att de ska ha”

Publicerad:
Vaccineringen mot covid-19 pågår fortsatt, även om det inte är riktigt i samma tempo som det var i början.
Vaccineringen mot covid-19 pågår fortsatt, även om det inte är riktigt i samma tempo som det var i början. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Rekommendationen för vilka som ska ta påfyllnadsdoser för covid-19 har justerats något. Nu innefattar det även personer med måttlig immunbrist.

– Det är många som nog inte vet om att de ska ha, säger Birgitta Sahlström, verksamhetschef för vaccinationsarbetet.

Tempot för vaccinationen mot covid-19 må ha saktats ned den senaste tiden. Men den pågår fortsatt. Sedan en dryg månad tillbaka kan alla värmlänningar som är 65 år och äldre boka tid för en andra påfyllnadsdos. Liksom personer i alla åldrar som ingår i gruppen som rekommenderas en andra påfyllnadsdos – och dit räknas nu personer som inte svarar tillräckligt bra på vaccinet för att få en god immunitet.

– Tidigare har vi bara kallat de med allvarlig immunbrist, men nu räknar vi alltså med dem som också har måttlig immunbrist. Det innebär att vi har ganska många som står på läkemedel som påverkar immunförsvaret och gör att man får ett sämre svar på vaccinet, säger Birgitta Sahlström, och fortsätter:

– Det är nog lite besvärligt för omgivningen att förstå att man den här gången har lyft in personer som inte svarar tillräckligt bra på vaccinet för att få en immunitet, och inte bara personer i riskgrupp som ska skyddas från allvarlig sjukdom.

Information om vilka som rekommenderas en andra påfyllnadsdos mot covid-19 finns bland annat på 1177 Vårdguiden. Men Region Värmland har också skickat ut brev till de personer som ingår i gruppen med måttlig immunbrist för att påtala att de ingår i vaccinationsomgången innan sommaren.

– Där har man också räknat in personer med Downs syndrom, för det är också en grupp som är känslig och inte svarar på vaccinet i samma omfattning. Och den gruppen vet jag faktiskt inte om vi har nått riktigt.

Bra täckning

Birgitta Sahlström berättar att vaccineringen överlag tuffar på i en hyfsad takt. För närvarande har lite mer än hälften av alla som rekommenderas en dos fyra också fått en.

– Men vi har också väldigt många som är bokade som inte har vaccinerat sig än. Räknar man in dem så kommer vi upp i runt 80 procent. Vi ligger väldigt bra till i Värmland överlag. Men den här trenden som syns nationellt hänger vi med i, att vi har något lägre vaccinationstäckning på dos fyra jämfört med dos tre.

Vad tänker du att det beror på?

– Det finns väl signaler på att fler hoppar över, att man tycker att man fått tillräckligt många vaccinationer. Och i kombination med restriktionssläpp och att man inte blir lika sjuk påverkar säkert också.

Vad tänker du om den trenden, att det inte är riktigt lika bra tryck för att ta dos fyra?

– Det är så klart lite bekymmersamt att de som vi rekommenderar vaccination inte vaccinerar sig. För forskningen visar ju att de här står i behov av en vaccination.

Att lyfta in fler åldersgrupper för att boka vaccination är inte planerat i dagsläget. Och hur det blir framöver är fortfarande ganska oklart, enligt Birgitta Sahlström.

Folkhälsomyndigheten väntas komma med direktiv.

– Det är lite osäkert hur det kommer att se ut till hösten, men man kommer att titta på hur det ser ut då.

Artikeltaggar

Birgitta SahlströmCoronavirusetRegion VärmlandVård och omsorgVärmlands län

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.