Insändare: Säg nej till vindkraften nu!

Insändare
PUBLICERAD:
Frågan vindkraftsetableringen på Björnetjärnsberget i Eda kommun behöver inte bli långdragen, påpekar insändarskribenten.
Foto: Lars Swanö
Det finns en majoritet politiskt för att säga nej till en etablering av vindkraft på Björnetjärnsberget i Eda kommun. Centern är dock positiva och HEL tycker frågan är för svår att svara på? Övriga partier säger nej eller reserverar sig, framkommer det vid det första samrådsmötet om projektet.

Det finns ingen anledning att vänta till efter valet för att politiken ska ta ställning till vindkraftsetableringarna i Eda kommun. Kommunen har veto och ska ta ett beslut i fullmäktige innan bolagen söker en miljöprövning hos Länsstyrelsen. Att vänta med ett sådant beslut är ohederligt mot bolagen som lägger ner åtskilliga miljoner i utredningar med mera för att få fram underlag till en ansökan. Har man dessutom som man nu redovisat en överväldigande majoritet för ett nej så är det självklart att beslutet ska tas i fullmäktige snarast. De partier som redan bestämt sig borde kräva att det kommunala vetot avhandlas med omedelbar verkan, för invånarnas och bolagens skull.

Att kommunen ”glömt” att på hemsidan informera om den etablering som pågår i området Fogdegroparna i Skillingmark är intressant. Den etableringen har pågått en längre tid än Björnetjärnsberget, är ännu större och i ett mycket känsligare område. Fogdegroparna är ett stort sammanhängande vildmarksområde som har ett mycket stort värde som frilufts-och rekreationsområde.

”Jag är positiv till vindkraften, det behöver vi inte fundera på”, säger kommunalrådet i Eda kommun i ett uttalande i tidningen. Kan det möjligen bero på att kommunalrådet Johanna Söderberg är en av de största markägarna i området och kommer att kvittera ut hundratusentals kronor som ersättning för etableringen. Inte undra på att hon är positiv till vindkraften i kommunen. Normalt sett kallas detta jäv, men inom Eda kommun har man för länge sedan lagt bort sådana triviala ting som hederlighet och att följa lagen.

Snökanonen

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.