Hoppa till huvudinnehållet

Fängelse för inbrott hos gammal skolkamrat

Publicerad:
Reporter Jonas Brefält
Jonas Brefält
jonas.brefalt@vf.se
Den 45-årige mannen döms mot sitt nekande till fängelse för inbrottet hos en gammal skolkamrat.
Den 45-årige mannen döms mot sitt nekande till fängelse för inbrottet hos en gammal skolkamrat. Foto: Henrik Montgomery/TT

En 45-årig man döms till fängelse för att ha brutit sig in hos en gammal skolkamrat och stulit pistoler och ammunition. Själv skyller han på en annan, flyktigt bekant man.

Inbrottet i huset i Töcksforstrakten begicks i mitten av november i fjol. Ett vapenskåp bröts upp och två pistoler med ammunition stals tillsammans med andra saker som kikarsikte, jaktradio och en bärbar dator. Polisens tekniker säkrade spår som visade att två personer begått inbrottet.

En månad senare hittade en granne en kasse med verktyg i skogen nära huset. Dessa kunde kopplas till inbrottet. På verktygen fanns dna-spår som inte hörde till den nu dömde 45-åringen, men spår från honom fanns i gengäld på bland annat en yxa som använts vid inbrottet. Polisen har också kunnat konstatera att han köpt en tigersåg, som hittades i kassen, dagarna före inbrottet.

45-åringen greps, anhölls och häktades i mitten av februari i år efter att han stoppats i en trafikkontroll utan körkort och med över 90 gram hasch, lugnande tabletter och dopningsmedel i bilen. Det var efter detta som han också började utredas för inbrottet.

Han medger att han känner husägaren sedan grundskolan men säger sig inte ha någon kännedom att denne är tävlingsskytt och har vapen hemma. Han nekar till inbrottet och säger att det måste ha varit en annan man som han är flyktigt bekant med som gjort det.

Tingsrätten tror inte på det, utan menar att all bevisning pekar på att 45-åringen är skyldig. Eftersom han är dömd fyra gånger tidigare får han nu fängelse i tre år och ska sitta kvar i häkte tills domen vunnit laga kraft.

Pistolerna och övrigt som stals i huset i Töcksforstrakten har inte återfunnits.

Artikeltaggar

Brott & blåljusDomarNarkotikabrottTöcksforsVärmlands tingsrätt

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.