Hoppa till huvudinnehållet

Grovt kriminella misstänks för skottlossning mot anställd

Publicerad:
Reporter Sophia Jiglind
Sophia Jiglind
sophia.jiglind@vf.se
Lyxbilen, värd en bra bit över miljonen, hade flera skotthål och söndertrasade däck när han som hyrde den upptäckte det hela.
Lyxbilen, värd en bra bit över miljonen, hade flera skotthål och söndertrasade däck när han som hyrde den upptäckte det hela. Foto: Polisen

Den sportiga lyxbilen stod på bensinmacken med flera skotthål i sig. Hur hade den hamnat där och varför hade någon öppnat eld mot just den?

Polisen började nysta i ärendet som snabbt växte och avslöjade kopplingar till vad man anser är grovt kriminella i Västmanland.

Fyra åtalas efter uppmärksammade skottlossningen

Ett stort antal vittnen hörde skottlossningen vid 21.30-tiden på kvällen den 14 december ifjol. Flera av dem såg två män springa snabbt på en av Norrstrands många gator, många gick ut på gatan, pratade med sina grannar. Vad var det egentligen som hade hänt? Ingen verkade skadad, ingen verkade veta om det var skott eller smällare man hade hört.

– Jag tyckte att smällarna påminde om pistolskott, främst med anledning av takten mellan smällarna men även för att ljudet var bekant, uppgav en ledig polis som också antecknade klockslaget för säkerhets skull: 21.47.

Morgonen därpå skulle en man åka iväg till sitt jobb och gick ut mot bilen på parkeringen. Han noterade att den såg trasig ut vid förardörren. När han kom fram såg han flera kulhål och att två av däcken var sönderskurna. Bilen var olåst, bilnyckeln låg i en mugghållare – oklart varför.

– Jag ställde sig med ryggen mot bilen för att dölja hålen för [flickvännen] så att hon inte skulle bli rädd, berättade mannen senare för polisen.

Bild från ett av vittnena som hörde skottlossningen och såg en duo springa från platsen.
Bild från ett av vittnena som hörde skottlossningen och såg en duo springa från platsen. Foto: Polisen

Bilen, värd närmare 1,1 miljoner kronor, var en hyrbil från en bilfirma i Västmanland. En bilfirma mannen jobbade åt.

Men i stället för att kontakta polisen körde han den egentligen inte kördugliga bilen till närmaste bensinstation, ställde den på parkeringen, ringde efter taxi och åkte från platsen. Polisen blev varse om bilen i alla fall och åkte ut för att granska det hela.

Bilen togs med in till station för undersökning och i samma veva dök mannen upp hos dem. Han och flickvännen hade hört skottlossningen kvällen innan, men då inte brytt sig. Mannen menade att det kunde handla om någon som var avundsjuk på honom, då det var en exklusiv bil.

– Det är en väldigt speciell modell som utmärker sig en hel del. Jag lever ett skötsamt liv och har inga skulder eller något otalt med någon. I Karlstad känner jag bara hederliga människor.

Brända broar

Men när polisen gick igenom mannens telefon dök en annan bild upp. Bland meddelandena fanns nämligen ett rätt grovt hot: ”Du har levt på lånad tid ganska länge nu och nu är du riktigt nära på att bli ******* ordentligt, många broar som du bränt”. Skickat den 13 december.

Mannen viftade bort det hela.

– Jag vet inte hur många gånger jag hört att jag lever på lånad tid, det är bara pajaser som skriver sms och skjuter mot tomma bilar.

I själva verket misstänker nu polisen att både mannens chef, företagets tidigare praktikant och andra med koppling till firman ligger bakom händelserna i Värmland. Enligt polisen rör det sig om för dem välkända grovt kriminella, som verkar på flera orter i Västmanland.

Insats i Västerås

I mitten av februari stormade polisen också in på ett hotell i Västerås efter ett tips om att ett stormöte hölls mellan flera ”kändisar i kretsarna”. Samtliga visiterades och kontrollerades, och där fick även polisen träff på en 26-årig person som var anhållen i sin frånvaro – för skottlossningen på Norrstrand.

En 28-årig man greps även han med en pistol på sig och som visade sig innehålla spår av DNA från brottsoffret i Karlstad. 28-åringen uppges vara någon slags chef för bilfirman de arbetade på och han ställdes till svars på varför han hade skickat hoten till brottsoffret. Han menade att de var goda vänner och att han hade fått hoten skickade till sig själv, och därefter vidarebefordrat dem för att diskutera det hela.

Tillsammans med en tredje inblandad, en 32-årig man, hördes 26-åringen om skottlossningen i december. Båda nekade till brotten och på förhörsledarens frågor blev det som det brukar bli: ”Inga kommentarer”.

Tog in gängledare

Slutligen, i mitten av april, greps en 29-årig man, som enligt polisen ska vara någon form av gängledare inom narkotikamarknaden och som länge varit under polisens radar. Enligt åklagaren Per Svensson ska 29-åringen ha legat bakom hoten till mannen från början.

– Om jag av någon anledning skulle vilja skada [målsäganden] så skulle jag kunna utföra det på annat sätt än att i förväg varna honom via en annan person, menade 29-åringen i förhör och att de haft en bilfirma ihop men att målsäganden haft problem med grupperingar – bland annat Bandidos och ”Karlstadsbarn”.

Han utvecklar:

– [Målsäganden] ringde mig kanske cirka tio gånger på morgonen efter att bilen blivit beskjuten. Jag letade också efter vem som skjutit på bilen eftersom jag tycker att det var och är ett angrepp på vår firma där jag också är involverad och inte mot [målsäganden] som person. Jag har inte förstått anledningen till varför firmans bil blev beskjuten. Det blev kaos i firman efter händelsen. Jag har nästan tagit händelsen personligt också.

Rörigt? Ja.

Något klart motiv har inte framkommit under utredningen, inte hittills i alla fall.

– Det finns flera teorier, men inget som vi kunnat bekräfta under utredningen, konstaterade åklagaren Per Svensson i samband med att han väckte åtalet.

Kvartetten kommer nu ställas inför rätta vid Värmlands tingsrätt för summa summarum: grovt vapenbrott, grovt olaga hot, olaga hot och skadegörelse.

Läs också

Artikeltaggar

Brott & blåljusKarlstadPolisenVärmlands tingsrätt

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.