LEDARE: Som vanligt blir jag vänsterpartist i testerna

Ledare | Val 2022
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Vem väljer vilken valsedel de ska ta i vallokalen efter en valkompass? Rätt få ändå.
Foto: Hanna Franzén/TT
Jag borde rösta på Vänsterpartiet, om man ska tro Expressens nya valkompass. En kompass som med två dussin frågor utlovar ”en fingervisning” om var mina politiska övertygelser ligger.

Nåja, vet man inte ens det utan en valkompass finns inte mycket till hopp för den osäkra väljaren.

Jag kommer inte rösta på Vänsterpartiet, även om sannolikheten för det i alla fall ligger betydligt högre än för partiet som hamnar hopplöst sist i mitt testresultat: Moderaterna.

Så vad är problemet med valkompasserna då? Höga poäng för V, MP och S och låga för M, SD och KD låter väl i ärlighetens namn som ett rätt klockrent testresultat för en politisk redaktör på en röd ledarsida?

Visst, men det hade man kanske inte behövt ett test för att gissa sig till. Problemet i grunden är att det till sist kokar ner till tramsiga ytterligheter.

Vilka frågor ska ställas? Hur ska svaren analyseras? Det är knepigare än man kanske tror.

Hur hittar man de stora skiljelinjerna i vad partierna tycker? Ja, här är problem nummer ett: att hitta ett par dussin politiska frågor som dels är frågor som en majoritet av dem som gör testet har en bestämd åsikt om, dels är frågor där partierna tycker speciellt annorlunda.

För även om det känns som att politiken polariserats enormt under de senaste mandatperioderna, mer än något annat i partiernas relation till Sverigedemokraterna, så är fortfarande många av besluten riksdagen klubbar sånt de flesta partier tycker lika i.

I väldigt många politiska frågor överlappar nämligen partiernas åsikter varandra – ända från höger till vänster.

Så de som sätter ihop valkompasser får helt enkelt jaga små profilfrågor för att hitta de tydliga skiljelinjerna. Och även om såna kan bli väldigt diskuterade när de dyker upp i debatten, är de sällan - vågar nästan säga ”aldrig” - avgörande för väljarnas val av parti.

Vad tycker du om anonyma vittnen i rättegångar, om familjevecka, strandskydd och miljonärsskatt? Känns en ny folkräkning som en speciellt angelägen politisk fråga? Införandet av visitationszoner där polisen kan söka efter vapen då?

Sammanhållningen i högersamarbetet M, KD och SD blir i och för sig snabbt kristallklart. Där båda politiska block så sent som förra valrörelsen ville knuffa SD ifrån sig och hävda att partiet hade mest gemensamt med de andra, har ett nytt högerblock nu formats som vill profilera sig på kriminal- och rättspolitik och minskad invandring.

För att fånga upp eventuella miljöpartister slängs en fråga in om höghastighetståg. Kristdemokrater ska hittas genom frågan om ett nytt vårdbidrag. Familjeveckan som dömdes ut rätt unisont av alla när S presenterade det för ett par år sedan, ska väl särskilja S från V som annars är hyggligt överens i välfärdsfrågorna.

Men nåt djup i frågorna, en problematisering i en komplicerad fråga som får den som vacklar att känna sig lite mer säker, nej det ryms förstås inte. Om fyra år kommer det här valets tester att kännas precis lika intetsägande som frågorna i förra valrörelsens valkompasser känns i dag.

Nu spelar det tackolov inte så stor roll ändå, för ingen skulle väl komma på tanken att välja parti genom en nätundersökning?

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.