Hoppa till huvudinnehållet

Färjestadselever vaskade guld på Bergsskolan i Filipstad: ”Roligt men krångligt”

Publicerad:
Emilia Örn instruerades av Rob Hellingwerf hur man vaskar guld.
Emilia Örn instruerades av Rob Hellingwerf hur man vaskar guld. Foto: Mats Zetterberg

Bergsskolan i Filipstad har skapat ett rum där det går vaska guld. De första eleverna att testa den utanför kommunen kom från Färjestadsskolans årskurs 2 i Karlstad.

– Det var väldigt roligt men krångligt. Jag kan tänka mig att jobba med det här och tänker spara guldklimpen jag hittade, säger Alexander Byman.

Han är elev på Färjestadsskolan. De besökte Bergsskolan på onsdagen.

– Guldrummet är en del av vår långsiktiga rekryteringsstrategi för att ytterligare unga ska intressera sig för utbildning och arbete inom skolans branscher. Många går den vägen men vi behöver bli ännu fler, säger Jan Håkanson rektor på Bergsskolan.

Emilia Örn är en annan elev från Färjestadsskolan. Hon tyckte det var ganska kul att vaska guld men svårt att förstå hur hon skulle göra.

– Jag vet inte om det här något jag vill hålla på med, säger hon.

Erfaren guldletare

Rob Hellingwerf har jobbat i många år som guldletare. Numera är han lärare på Bergsskolan och en av dem som visar hur man vaskar guld.

– Det är lite komplicerat i början. Först ska man ta sand. Om det finns guld i sanden kommer den fram om man skakar på den i en lutande skål. Guld är nämligen mycket tyngre än sand. Alla som hittar guldkorn hos oss får ta med det hem, säger han.

Malin Larsson är en av lärarna från Färjestadsskolan. Hon tyckte det var jättekul att vaska guld.

– Vi kom hit för att vi blev tillfrågade. De är inte många tillfällen vi kan göra saker i praktiken. Både vi och barnen tyckte det var inspirerande, säger hon.

Rekryteringsprojektet vänder sig också till äldre elever där det kommer att finnas möjlighet att besöka Bergsskolan med klasser och genomföra riktade laborationer inom Bergsskolans intresseområden. Laborationerna är framtagna till högstadiet och gymnasieskolan med olika svårighetsgrader.

Bergsskolan kommer även, nu när det är möjligt att träffas igen, att ta emot sommarjobbare från gymnasieskolan och genomföra projekt och laborationer på Bergsskolan och samtidigt få lön från hemmakommunen. Samtal pågår med kommuner i regionen.

Bergsskolan förbereder likaså möjligheten för lärare i Sverige att delta i fortbildningsdagar på Bergsskolan.

För Emilia Örn, Lara Kozamoghlia, Alexander Byman och Malin Larsson var guldvaskning en ny erfarenhet.
För Emilia Örn, Lara Kozamoghlia, Alexander Byman och Malin Larsson var guldvaskning en ny erfarenhet. Foto: Mats Zetterberg

Artikeltaggar

FärjestadFilipstads kommunSkola och utbildning

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.