Hoppa till huvudinnehållet

Johan Mörnsjös Östersund till Allsvenskan: ”Det var häftigt och en enorm glädje”

Publicerad:
Säfflesonen Johan Mörnsjö har varit med och tagit upp Östersunds IK till HockeyAllsvenskan.
Säfflesonen Johan Mörnsjö har varit med och tagit upp Östersunds IK till HockeyAllsvenskan. Foto: Maria Paulsson

I fredags blev Östersunds IK klara för HockeyAllsvenskan efter en riktig rysarmatch - de säkrade vinsten och uppflyttningen med bara en sekund kvar av matchen. Men på isen fanns Säfflesonen Johan Mörnsjö.

För nästan precis ett år sedan lämnade Johan Mörnsjö, 24, Grums IK efter en fin säsong där han noterades för 11 mål och 13 assist på 24 matcher.Efter en tung vår för Grums så ramlade de ur ettan, och Johan valde att ta sig vidare till Östersunds IK.

Johan började sin hockeykarriär i Säffle HC:s skridskoskola, redan vid fyra-fem års ålder. Sedan dess har det bara fortsatt framåt och uppåt. Han har spelat i Grums både i ung ålder och i Hockeyettan, Färjestads J18 och J20, Leksands J20 och i Hockeyettan för Nyköping och nu Östersund.

Historiskt sett har det visat sig vara oerhört svårt att ta sig från HockeyEttan till HockeyAllsvenskan. Men nu har Johan varit med och tagit upp Östersund till just Allsvenskan.

Hur har säsongen i Östersund varit för dig?

– Det har känts bra. Jag kom in bra direkt i gruppen och trivdes bra i stan och vid sidan av isen. Så en bra känsla underlättar att kunna prestera på isen och spela med bra spelare också såklart.

Hur har din utveckling gått?

– Jag tycker att jag utvecklas inom alla områden på isen. Men mest har jag tagit ytterligare ett kliv i min offensiv, med hjälp av bra spelare som jag nämnde innan. Vilket underlättar helt klart.

Johan har under sin tid i Östersund noterats för 45 poäng på 45 matcher, 16 mål och 29 assist. I kvalmatcherna blev det hela 16 poäng på 12 matcher för Johan.

Svår väg upp

I grundserien spelas först 18 matcher, därefter gäller det att ta sig vidare till Allettan, genom att vara lag 1-5 i tabellen. Östersund kom tvåa. Även i Allettan, som bestod av 27 matcher, knep de en andraplats vilket gjorde att de gick direkt till finalerna. Där vann de mot Kalix med 2-0 i matcher. I kvalserien till HockeyAllsvenskan blev det supertufft, men Östersund var tillsut det lag som efter 10 matcher gick som segrare ur serien och tog steget upp i Allsvenskan.

Johan har gjort en riktigt bra säsong i Östersund; i kvalet stod han för 16 poäng på 12 matcher - och assisterade det viktiga kvitteringsmålet i avgörande och sista matchen.
Johan har gjort en riktigt bra säsong i Östersund; i kvalet stod han för 16 poäng på 12 matcher - och assisterade det viktiga kvitteringsmålet i avgörande och sista matchen. Foto: Maria Paulsson

Vad var din uppfattning om kvalet Johan?

– Kvalet har känts bra och riktigt roliga matcher att spela. Men resultat och matcher har varit en riktig bergochdalbana för dom flesta lagen genom serien. Vilken man såg i slutet - att det var hur jämt som helst till sista sekund.

Östersund var inför den sista perioden klara som etta, men efter en forcering av Nybro tappade man 1-0 ledningen till 1-2. Men Östersund står för en mirakulös upphämtning - Johan sköt och pucken studsade via annan spelares klubba till kvitteringsmålet, innan David Westlund, med en sekund av matchen, satte 3-2 i tom bur.

Hur var sista matchen att spela?

– Vi hade en bra känsla innan och gick ut starkt från start, med följd av lite nerver resten av matchen. Och för egen del kändes det helt okej, jag försökte bara hålla sig kall och spela så bra som möjligt. Trots allt som stod på spel.

Känslan att vara med att ta upp Östersund till Allsvenskan?

– Det var häftigt och en enorm glädje. Men man undrade nästan mer vad som hände, det var ju en helt sjuk uppgörelse i sista delen av matchen. Med att både hålla koll på Hudiksvalls match, och samtidigt hur vi lyckades avgöra med en sekund kvar.

Blir du kvar i Östersund?

– Det vet jag inte än. Men skulle de bli spel i Allsvenskan skulle det vara jätteroligt. Det har varit ett delmål och någonting man jobbat hårt för under några år här nu - att kunna ta det steget.

Artikeltaggar

HockeyallsvenskanIshockeyJohan MörnsjöÖstersundÖstersunds IKSäffleSäffle HC

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.