Hoppa till huvudinnehållet

Fyra åtalas efter uppmärksammade skottlossningen

Publicerad:
Reporter Jonas Brefält
Jonas Brefält
jonas.brefalt@vf.se
Fyra män åtalas nu efter den uppmärksammade skottlossningen på Norrstrand i december.
Fyra män åtalas nu efter den uppmärksammade skottlossningen på Norrstrand i december. Foto: Tommy Andersson

Fyra män åtalas nu efter den uppmärksammade skottlossningen i Karlstad i mitten av december i fjol.

– Samtliga förnekar brott, säger åklagare Per Svensson.

De åtalade är fyra män hemmahörande i Västerås och Arboga. Två av dem, båda 28 år gamla, åtalas inte för själva skottlossningen utan för hotfulla sms som skickat till målsägande dagarna innan. Budskapet i sms:en var att mannen skulle skadas eller dödas. Den ene 28-åringen, som sitter häktad sedan mitten av april, ska ha formulerat hoten och gett den andre 28-åringen i uppdrag att skicka sms:en.

Dagen efter det sista hot-sms:et öppnade alltså två personer eld mot en bil som målsägande disponerade regelbundet. Bilen var då parkerad på Norrstrandsgatan i Karlstad.

Läs också

Enligt åklagaren var det en 26-åring och en 32-åring som sköt mot bilen. Båda dessa män sitter häktade sedan mitten av februari.

De åtalas nu för grovt vapenbrott, grovt olaga hot samt skadegörelse. Det senare eftersom det kostade över 100 000 kronor att reparera skadorna på bilen.

Vapenbrottet bedöms som grovt dels eftersom vapnet – en revolver – innehafts och avfyrats i syfte att hota målsägande, dels eftersom revolvern avfyrats med skarp ammunition på allmän plats. De två männen åtalas dock inte för allmänfarlig vårdslöshet eller liknande.

– Nej, de sköt in i en tom bil och bedömningen är att det inte fanns någon konkret risk för att någon skulle skadas, säger åklagare Per Svensson.

Går det att säga något om motiven till hoten och skottlossningen?

– Det finns flera teorier, men inget som vi kunnat bekräfta under utredningen.

Vilka straff kommer du att yrka på?

– Det avvaktar jag med till huvudförhandlingen.

Hur ställer sig de misstänkta till åtalen?

– Samtliga förnekar brott.

Artikeltaggar

Brott & blåljusKarlstadOlaga hotSkadegörelseSkottlossningÅtal

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.