Debatt: Låt oss arbeta tillsammans!

Debatt
PUBLICERAD:
Lena Molin, Manpower Matchning.
Arbetsförmedlingen bör därför öka takten för att snabbare sätta arbetssökande i kontakt med seriösa matchningsaktörer, så att vi kan identifiera och påbörja de kompetenshöjande insatser som krävs för att matcha rätt person med rätt arbetsplats, skriver Lena Molin, Manpower Matchning, i en replik på inlägget Även arbetsgivare har ett ansvar att locka fler till bristyrken

I ett repliksvar den 2 maj skriver Lena Hertzberg, Arbetsförmedlingschef Värmland, att många arbetssökande redan i dag har en pågående matchningstjänst. Vi vill tacka för inblicken i Arbetsförmedlingen i Värmlands arbete och understryka att vi håller med Arbetsförmedlingen i många frågor.

Vi är exempelvis eniga om att alla arbetsgivare har ett ansvar att se till att de erbjuder en attraktiv arbetsplats. Samtidigt vidhåller vi att svaret på att få fler långtidsarbetslösa i arbete kortsiktigt är att snabba på arbetet med kompetenshöjande insatser som är lämpliga för den enskilde individen.

I nuläget har vi matchningsaktörer nämligen kapacitet att ta emot fler personer som behöver komma ut i arbete. Arbetsförmedlingen bör därför öka takten för att snabbare sätta arbetssökande i kontakt med seriösa matchningsaktörer, så att vi kan identifiera och påbörja de kompetenshöjande insatser som krävs för att matcha rätt person med rätt arbetsplats.

Vi har kapacitet att ta hand om fler arbetssökande och vi har goda kontakter med Värmlands arbetsgivare. En seriös matchning är vad som krävs för att få fler värmlänningar i trygga anställningar. Låt oss arbeta för det tillsammans.

Lena Molin

Operativ chef för Manpower Matchning

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.