Hoppa till huvudinnehållet

Debatt: Även arbetsgivare har ett ansvar att locka fler till bristyrken

Publicerad:
 Arbetsförmedlingen jobbar redan intensivt med matchningstjänster, skriver debattören.
Arbetsförmedlingen jobbar redan intensivt med matchningstjänster, skriver debattören. Foto: Pontus Lundahl/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Många arbetssökande i Värmland har redan i dag en pågående matchningstjänst och antalet deltagare i matchningstjänster ökar kontinuerligt, skriver Lena Hertzberg, Arbetsförmedlingschef Värmland, i en replik på debattinlägget Sätt fler värmlänningar i arbete.

I en debattartikel skriver Lena Molin, operativ chef för Manpower Matchning, att många företag har svårt att rekrytera rätt slags kompetens och att Arbetsförmedlingen därför bör öka inköpen av matchningstjänster.

Arbetsförmedlingen i Värmland har idag 24 leverantörer och 2500 arbetssökande har en pågående matchningstjänst. Antalet deltagare i matchningstjänster ökar också kontinuerligt.

Samtidigt jobbar vi intensivt med att få arbetssökande till arbetsmarknadsutbildning vilket också är en viktig väg till att arbetsgivare får arbetskraft.

Precis som Lena Molin skriver är det svårt för många företag att hitta rätt kompetens. Sedan pandemin klingade av har dock arbetslösheten sjunkit snabbt. I Värmland låg arbetslöshetsnivån i mars på 7,1 procent vilket är den lägsta siffran på över två år.

Samtidigt ligger långtidsarbetslösheten kvar på en hög nivå. Många långtidsarbetslösa har en svagare konkurrensförmåga, det kan handla om att man har en funktionsnedsättning som påverkar arbetsförmågan, saknar gymnasieutbildning, är född utanför Europa eller är äldre (55 plus). Det innebär ofta att man saknar de kompetenser eller den utbildning som arbetsgivarna efterfrågar.

För att dessa personer ska få ett jobb krävs ofta en rad insatser, såsom utbildning, subventionerade anställningar och praktik. Men även arbetsgivarna har ett ansvar att göra sig attraktiva så att fler söker sig till utbildningar inom bristyrken.

Lena Hertzberg, Arbetsförmedlingschef Värmland

Artikeltaggar

ArbetsförmedlingenDebattLena HertzbergVärmlands län