Hoppa till huvudinnehållet

Efter mordförsöket – stulen bil satte stopp för misstänkt

Publicerad:
Insatsstyrkan kallades in tillsammans med flera andra polispatruller i jakten på den misstänkte gärningsmannen. Han ska dock ha stuckit ganska omgående mot Göteborg.
Insatsstyrkan kallades in tillsammans med flera andra polispatruller i jakten på den misstänkte gärningsmannen. Han ska dock ha stuckit ganska omgående mot Göteborg. Foto: Peter Bäcker

Misstänkt för mordförsök på en värmländsk idrottsprofil flydde den 38-årige mannen både Karlstad och länet. Under sin flykt misstänks han ha stulit en bil – vilket gjorde att han kunde gripas senare i Göteborg.

På måndagsförmiddagen häktades han på sannolika skäl för försök till mord.

En person anhållen för mordförsök på idrottsprofil – har använt vasst tillhyggeBoende efter väpnade bråket i Karlstads centrum: ”Läskigt”

Vid 11-tiden på torsdagen reagerade grannar i Tingvallastaden på ett pågående bråk mellan två män i 40-årsåldern. En av dem, en värmländsk idrottsprofil inom sin sport, blev utsatt för ett mordförsök och kunde själv larma SOS för hjälp.

Samtidigt samlades flera vittnen och boende utanför adressen, medan en misstänkt gärningsman kunde fly via innergården enligt grannarnas uppgifter.

Ett stort sökpådrag inleddes, polisen sökte i området med både bilar och hundpatruller. Men man skulle få en kanske lite oväntad hjälp från polisen i väst.

Den misstänkta 38-åringen ska tydligen ha begått nya brott för att komma undan rättvisan.

– Som jag har förstått det så greps han på grund av en stulen bil. Han verkar ha tillgripit en bil och sedan åkt till Göteborg, säger åklagaren Sofie Derke.

Mannen fördes därefter till häktet i Karlstad och begärdes häktad under helgen, misstänkt för i första hand mordförsöket på idrottsprofilen. Förhandlingen ägde därefter rum under måndagsförmiddagen.

– Han häktades på sannolika skäl för försök till mord.

Vad är hans inställning till brottet?

– Han förnekar brott.

Med den misstänkta gärningsmannen i häktet fortsätter nu förundersökningen med full kraft. Enligt Sofie Derke har man letat efter tillhygget som användes under mordförsöket, men har hittills gått bet. Sökandet fortsätter dock.

Idrottsprofilen har fått lämna sjukhuset och uppges må okej efter omständigheterna.

Tidigare dömd för mordförsök

VF kan nu berätta att den 38-årige mannen är ökänd inom poliskretsarna och dömd för en rad grova våldsbrott. Bland annat dömdes han för just ett brutalt mordförsök 2015 då han knivhögg en man flera gånger i samband med en påhittad cykelförsäljning:

XX har försökt att beröva NN livet genom att hugga med en kniv mot ena låret och mot bröstkorgen, vilket orsakat sårskador, punkterad lunga och smärta. Gärningen har varit livsfarlig och XX har genom sitt handlande visat särskild hänsynslöshet och råhet”, står det att läsa i domen.

– Personen som slet upp dörren kom emot mig rakt framifrån och högg mig två gånger snabbt i låret. Jag backade in i trapphuset, men personen kom efter och högg mig i bröstet, berättade brottsoffret under huvudförhandlingen i tingsrätten och att han aldrig tidigare sett 38-åringen.

Övriga rubriceringar han dömdes för i samma veva var vapenbrott, grov stöld, bilstöld, bedrägeri, häleri, olaga hot, grov vårdslöshet i trafik, narkotikabrott, dopningsbrott, rattfyllerier och grova olovliga körningar.

Strafflängden landade på åtta års fängelse totalt, och där mannen blev villkorligt frigiven under 2020. Prövningstiden går egentligen ut först i mars nästa år. Han har även dömts för både inbrottsstölder och stölder.

Han begärdes häktad för en bilstöld tidigare i våras, men då valde tingsrätten att inte gå på åklagarens linje med anledning av att det inte ”ansågs proportionerligt att häkta honom”, detta då mannen skulle in på avgiftning.

Detta skedde dock aldrig enligt färska handlingar från rätten.

Stort polispådrag efter mordförsök i centrala Karlstad – en man till sjukhus

Artikeltaggar

Brott & blåljusFörsök till mordKarlstadSofie DerkeTingvallastaden

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.