Hoppa till huvudinnehållet

Pernilla skickades hem med lös käke – politikern reagerar: ”Allvarligt”

Publicerad:
Reporter Ida Myrin
Ida Myrin
ida.myrin@vf.se
Pernilla blev grovt misshandlad i en lägenhet i Karlstad. Trots att hon var slagen sönder och samman och i ett skakat tillstånd skickades hon hem från akuten.
Pernilla blev grovt misshandlad i en lägenhet i Karlstad. Trots att hon var slagen sönder och samman och i ett skakat tillstånd skickades hon hem från akuten. Foto: Tommy Andersson

På annandag påsk-kvällen kom en grovt misshandlad kvinna in till akuten med ambulans. Man kunde konstatera att hon bland annat hade andningssvårigheter och en lös käke, men ändå skickades hon hem.

Pernillas berättelse har fått många läsare att reagera starkt – liksom Sofia Magnusson, ordförande för Socialdemokraterna i Karlstad, regionrådskandidat och ersättare i regionstyrelsen.

Efter att oroliga grannar larmade hittade poliser Pernilla blodig och sönderslagen i en hall i Karlstad. Hon fördes omedelbart till akuten på CSK där man fotograferade skadorna och röntgade ansiktet.

På grund av djupa sår som behövde sys skickades hon till en kirurg som genast började kämpa för att få henne inlagd – men någon timme senare satt hon i en taxi, iklädd sjukhusets kläder, på väg till sin syster.

– De hade inte ens undersökt mig ordentligt, sa hon när VF pratade med henne i början av veckan.

Sofia Magnusson, ordförande för Socialdemokraterna i Karlstad, regionrådskandidat och ersättare i regionstyrelsen sedan december 2021.
Sofia Magnusson, ordförande för Socialdemokraterna i Karlstad, regionrådskandidat och ersättare i regionstyrelsen sedan december 2021. Foto: Pressbild

– Jag reagerar verkligen på det här. Det visar att det skulle kunna finnas en brist i systematiken, och det tycker jag är allvarligt. Jag känner starkt med Pernillas berättelse och det finns mycket som tyder på att man behöver göra en utredning för att se om det finns brister i rutiner eller efterlevnad av rutiner, säger Sofia Magnusson.

– Det bör finnas en rutin eller checklista där man checkar av punkt för punkt – och den ska gälla lika inom hela hälso- och sjukvården, oavsett om det är på akuten eller vårdcentral, oavsett profession inom vården.

”Svårt att klargöra”

Att hitta en person på sjukhuset som kan anses vara ansvarig för händelsen har inte varit helt lätt, eftersom flera kliniker är inblandade. Akuten tog emot, kirurgen tog hand om och, enligt kirurgens journalanteckningar, öron-näsa-hals, kirurgkliniken och patienthotellet nekade inläggning.

– Jag har varit i kontakt med de verksamheter som träffade patienten vid besöket här, och det är svårt att helt klargöra vad som hände och varför eftersom vi utan patientens personnummer och medgivande inte kan se några uppgifter om hennes vårdtillfälle. Speciellt mellan de olika klinikerna öron, käkkirurgen och kirurgen, säger Ulrika Nilsson, verksamhetschef för akutkliniken.

Ulrika Nilsson, verksamhetschef på akuten i Karlstad.
Ulrika Nilsson, verksamhetschef på akuten i Karlstad. Foto: Helena Karlsson

Hon kan inte svara på hur just Pernillas besök har gått till eller vad som eventuellt kan ha brustit, men hon berättar om de generella rutinerna.

– Just i dessa fall finns ingen skriven rutin då det handlar mycket om vilken medicinsk klinik som har huvudansvaret för patienten. Det är just detta som ibland är svårt att avgöra och som kräver god dialog mellan inblandade kliniker.

– När det gäller behovet av inläggning är det alltid den medicinskt ansvarige läkaren som fattar beslut om inläggning eller inte. Patienter som är svårt skadade och har ett medicinskt behov som föranleder att man har behov av att läggas in bereds en vårdplats.

Slutligen säger hon att det vore önskvärt om Pernilla ville lämna in ett ärende till patientnämnden.

– Det ger oss möjlighet att utreda händelsen ordentligt och även prata med den inblandade personalen så att vi får en bra bild över händelseförloppet. Det blir också tydligare i återkopplingen till patienten.

Reagerar på berättelsen

Sofia Magnusson är dock inte helt nöjd med det svaret och menar att det är ytterst anmärkningsvärt om det stämmer att det inte finns nedskrivna rutiner på hur man tar emot våldsutsatta patienter – och kanske framför allt kvinnor som utsatts för våld i nära relation.

– Jag kan inte uttala mig om ett enskilt fall men enligt rapporteringen tycker jag att det finns tecken på att det skulle kunna saknas systematik, rutiner och samsyn kring hur man agerar. Det bör finnas en gemensam rutin för hela hälso- och sjukvården, som jag ser det, och inte bara för enskilda avdelningar. Annars blir risken stor att hamna mellan stolarna, säger hon.

Hon menar också att det är problematiskt att förlita sig på att patienten begär en utredning, eftersom det kräver att patienten är stark och har orken.

– Jag tycker att man ska göra en egen utredning. ”Har vi tillräckliga rutiner? Om vi har det – har vi brustit i att efterleva dem?”, och så vidare.

I maj ska Pernilla få sitt första samtal med en psykoterapeut efter misshandeln, och det tack vare systern som bokade en tid på vårdcentralen. Även det är något Sofia Magnusson finner anmärkningsvärt.

– Våldsutsatta patienter bör omgående få hjälp och stöd av psykolog eller liknande. Skadorna fysiskt är en sak, men det psykiska då?

– Det väcker minst sagt många frågetecken utifrån det här fallet. Om det saknas rutiner behöver det tas fram – och då krävs det en utredning, avslutar hon.

LÄS OCKSÅ:

Pernillas käke lossnade under misshandel – fick ta taxi från akuten samma kvällLEDARE: Vilken vård kan vi förvänta oss om vi kommer sönderslagna till akuten?

Artikeltaggar

AkutsjukvårdCentralsjukhuset i KarlstadKarlstadSocialdemokraternaSofia MagnussonVård och omsorg

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.