Hoppa till huvudinnehållet

Värmlandsbesöket väcker barndomsminnen hos Annie Lööf

Publicerad:
Reporter Jonas Brefält
Jonas Brefält
jonas.brefalt@vf.se
C-ledaren Annie Lööf besökte Lindås lamm tillsammans med partiets landsbygdspolitiske talesperson, värmländske riksdagsledamoten Daniel Bäckström, som passade på att ta en lammselfie.
C-ledaren Annie Lööf besökte Lindås lamm tillsammans med partiets landsbygdspolitiske talesperson, värmländske riksdagsledamoten Daniel Bäckström, som passade på att ta en lammselfie. Foto: Tommy Andersson

– Det var ju så här jag växte upp, säger Annie Lööf (C) med ett gosigt lamm i famnen och blicken fäst på det svenska jordbrukslandskapet, för dagen symboliserat av hagmarkerna vid Gapern.

Vi befinner oss på Lindås gård som är första hållplatsen när Centerns partiledare gör Värmlandsbesök under fredagen. Där har lokala lantbrukare och partiföreträdare liksom representanter för LRF mött upp för att prata om det stödpaket på 3,2 miljarder till lantbruket som C och den Socialdemokratiska regeringen presenterade tidigare i veckan.

Böndernas kris: ”Konsumenter får vänja sig vid högre priser i matbutikerna”

– Stödet är välkommet. Men vi kan inte vara en bransch som ständigt behöver krisåtgärder. Vi måste få ordning på de långsiktiga villkoren, säger Patrik Olsson, LRF-ordförande i Värmland, som får nickande medhåll av övriga och Annie Lööf.

Patrik Olsson, LRF-ordförande i Värmland, välkomnar stödpaketet men efterlyser också bättre villkor långsiktigt.
Patrik Olsson, LRF-ordförande i Värmland, välkomnar stödpaketet men efterlyser också bättre villkor långsiktigt. Foto: Tommy Andersson

Elsa Lund-Magnusson, som äger gården och driver företaget Lindås lamm med såväl uppfödning som slakteri och gårdsbutik, välkomnar också stödet, även om det inte berör hennes verksamhet i riktigt lika stor utsträckning som andra lantbruksföretag.

– Men egentligen tycker jag att stöd är fel. Vi behöver hitta andra vägar att göra lantbruket lönsamt. Maten är till exempel alldeles för billig. Det är en ohållbar situation vi försatt oss i, säger hon som också vittnar om en massa byråkratiskt krångel.

Elsa Lund-Magnusson som driver Lindås lamm berättade för Annie Lööf att det behövs förändrade regelverk och mindre byråkratiskt krångel.
Elsa Lund-Magnusson som driver Lindås lamm berättade för Annie Lööf att det behövs förändrade regelverk och mindre byråkratiskt krångel. Foto: Tommy Andersson

– Min verksamhet här granskas av Jordbruksverket, Livsmedelsverket och Naturvårdsverket. I vissa fall blir det dubbelarbete och allihop tar ut avgifter. Förutsättningarna för sådana här småskaliga anläggningar behöver förändras.

– Sådant kan vi politiker förstås påverka. När vi satt i regering tog vi bort onödiga regler som nu tyvärr är återinförda. Det är inte rimligt att Lindås lamm ska styra av samma omfattande regler som stora Scan, säger Annie Lööf när VF får en kort intervju med henne efter träffen med de lokala företrädarna.

Hon har då fått tillfälle att gosa med ett av Elsa Lund-Magnussons lamm, både till pressfotografernas och sin egen förtjusning.

– Så gosig! Jag växte ju upp med sådana här eftersom mina föräldrar hade får och lamm när jag var liten. Och min farmor och farfar hade mjölkkor, så det här är en miljö jag verkligen känner igen mig i. Som när vi fick stanna en stund bakom en timmerlastbil på vägen hit, ler Annie Lööf.

Lokala lantbrukare och partiföreträdare, liksom representanter för LRF, mötte upp när Annie Lööf och Daniel Bäckström gästade Lindås lamm-gård.
Lokala lantbrukare och partiföreträdare, liksom representanter för LRF, mötte upp när Annie Lööf och Daniel Bäckström gästade Lindås lamm-gård. Foto: Tommy Andersson

C och S har inte majoritet i riksdagen, men hon ser ändå goda möjligheter att få igenom stödpaketet till lantbruket.

– Jag hoppas att alla inser att det här behövs. Även M och KD. Men de stoppade ju i och för sig strandskyddsuppgörelsen vi hade med regeringen, så helt säkert är det inte.

Annie Lööf håller med Patrik Olsson och LRF om att det behövs långsiktighet. Inte minst för att förverkliga den livsmedelsstrategi för ökad självförsörjning som riksdagen beslutat om.

Vid besöket i Lindås fick Annie Lööf inte bara träffa gulliga lamm, utan också andra små krabater och lokala partikamrater som Karlstadspolitikern Henrik Lander.
Vid besöket i Lindås fick Annie Lööf inte bara träffa gulliga lamm, utan också andra små krabater och lokala partikamrater som Karlstadspolitikern Henrik Lander. Foto: Tommy Andersson

– Och då behövs bland annat minskat regelkrångel och ändringar när det gäller offentlig upphandling. Danska, tyska och franska bönder har andra förutsättningar. Vi kan göra mycket mer på nationell nivå för våra svenska bönder, säger hon och blickar ut över hagmarken ner mot Gapern.

– Vi vill ha aktiva bönder som här. Inte lantbrukare som söker EU-stöd för att lägga åkermark i träda.

Nu har ni gjort ännu en uppgörelse med S, är det något ni vill fortsätta med?

– Vi går till val självständigt. Men vi är det parti som är beredda att förhandla med flest partier. Sedan får vi se hur valresultatet blir. Vi stödjer den statsminister som ger oss mest, säger Annie Lööf som än en gång understryker att C inte kommer att förhandla budget med SD eller V.

Så blir det dags att släppa lammet och skynda vidare. Nästa punkt på programmet är Centerkvinnornas förbundsstämma på Karlstad CCC.

– Det här är det roligaste med uppdraget. Att få komma ut och träffa alla engagerade.

Här kan du läsa fler artiklar från VF:s rapportering om lantbrukets behov av krisstöd:

Läs också

Artikeltaggar

Annie LööfCenterpartietJordbrukKarlstads kommunPolitik

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.