LEDARE: Schützer fattade det enda rimliga beslutet

Ledare
PUBLICERAD:
Daniel Schützer (S).
Foto: Helena Karlsson
Är det förtroenden man vill reparera är Schützers taktik den enda som fungerar i längden.

Årjängs kommunalråd Daniel Schützer (S) berättar i en intervju i NWT att det är han som är ”S-politikern” som orsakade rubriker före påsk, när det avslöjats att han vid en offentlig tillställning drack sig till minnesförlust vid en offentlig tillställning där han anklagas för att under berusningen sexofredat en person.

Ledarsidan konstaterade då att budskapet från den lokala partiorganisationen inte räckte för att anse händelsen utagerad.

Socialdemokraternas snabba besked att de fördömer agerandet men att det inte påverkar partiets förtroende för politikern – att ’en gång är ingen gång’ så att säga – känns alltför nonchalant.

Det får inte vara så enkelt att skylla på spriten när man gjort fel som drabbar någon annan. Det får inte vara så enkelt att skylla på att det var en engångsföreteelse. Man måste ta ansvar också.

Och ja, krasst sagt handlar det ju också om politisk trovärdighet, att kunna gå in i en valrörelse och inte känna att man behöver ducka i vissa frågor för att inte framstå som hycklare.

Så det är skönt att se att Årjängs socialdemokrater och Schützer själv verkar hålla med. Lika skönt att det mångåriga kommunalrådet i NWT-intervjun nästan är övertydlig om att det inte är honom det är synd om, men att han nu tar stöd av professionell samtalshjälp och allvarligt reflekterat över sina alkoholvanor.

– Har man ställt till det, får man fan stå för det – och jag har ställt till det, säger han.

Bra. Är det förtroenden man vill reparera är det den enda taktiken som fungerar.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.