Sluta fira – du kan kränka någon!

Krönikor | SM-slutspel 2022
PUBLICERAD:
Vänligen, upphör med att fira dina framgångar, uppmanar Daniel Olausson något sarkastiskt med tanke på den firardebatt som tycks förekomma på de brittiska öarna.
Foto: Ida Myrin
Tacka vet jag de här sudden-avgörandena. Det är inte bra för hälsan på något sätt, men det blir en så euforisk och omedelbar glädjechock när resultatet går vägen.

Efter Linus Johanssons sena, sena 5–4-mål på tisdagskvällen samlades de glädjefyllda FBK-spelarna för sitt sedvanliga kramkalas lämpligt nog precis framför min svågers filmkamera och det går inte att ta miste på lyckan, lättnaden och berusningen.

Tur då att det inte är några lättkränkta fotbollsspelare på plats. Du vet dem i Premier league som tjänar pengar i veckan motsvarande samtliga 25 grönklädda som spelat fram Färjestad till klubbens första SM-final på åtta år. Där pågår nämligen någon sorts ickedebatt kring huruvida det är lämpligt att fira en seger.

Det började med Ruben Neves, starkt kränkt efter Arsenalspelarnas 1–0-seger mot Wolverhampton i vinter, och följdes av Ashley Young, säkert öm i sina små tår fortfarande efter att ha tvingats se samma Arsenalspelare hoppa på dem jublande efter vinsten mot hans Aston Villa. Mina varmaste tankar går till er.

Nej, att få professionella fotbollsspelare uttrycka en så här vild glädje kan ju inte gå an. Hur sjukt det än låter, så pågår det någon sorts debatt kring huruvida Alexandre Lacazette ska få fira sin och sitt lags framgångar på fotbollsplanen.
Foto: Ian Walton

Det värsta är att även den annars så lågmälde och vettige Fredrik Ljungberg (ja, Arsenalikonen) också har börjat kritisera att laget firar sina vinster.

Och här står en annan och begriper... nada! Ska man som lag inte få fira sina framgångar längre? Är det bara cuptitlar och ligasegrar som ska få en att studsa av glädje? I så fall lär firarpoliserna knacka på dörren i Löfbergs arena snart...

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.