Hoppa till huvudinnehållet

Hakar på trenden – ställer ut konst i ruffig fabrikslokal: ”Trivs jättebra”

Publicerad:
Fotografiet på den nicaraguanska skolflickan tog Staffan Jofjell 1986. Skulpturen "Open globe" är skapad av Arvikakonstnären Ulf Johnson. Båda verken ingår i Värmlands konstförenings vårsalong, som i år äger rum i Säffle.
Fotografiet på den nicaraguanska skolflickan tog Staffan Jofjell 1986. Skulpturen "Open globe" är skapad av Arvikakonstnären Ulf Johnson. Båda verken ingår i Värmlands konstförenings vårsalong, som i år äger rum i Säffle. Foto: Peter Bäcker

Att hänga konstutställningar i övergivna industrilokaler är på modet, och till årets vårsalong hakar Värmlands konstförening på den trenden.

Ett tjugotal konstnärer medverkar och det stora antalet skulpturer sätter prägeln.

Samarrangerande Säffle konstförening har haft tillgång till den gamla plåtverkstaden i snart ett år, och den stundande vårsalongen blir deras tredje utställning sedan dess.

– Det har stått maskiner på de här mörka fläckarna ni ser i golvet, så det är verkligen en gammal fabrikslokal vi befinner oss i, säger Käthy Nilsson i föreningen.

– Här trivs vi jättebra och vi är glada och stolta över att ha fått hit den här fina utställningen, tillägger föreningens ordförande Sylvia Tilleby.

Till lördagens vernissage kommer en stor graffitimålning av Karlstadskonstnären Robert "Super-G" Forsberg pryda byggnadens långsida ut mot parkeringen. Då justeras också lokalens namn till Galleri Toms verkstad.

Käthy Nilsson vid Annika Sagliens skulptur "Gråtsprängd" och Stefan Norén framför tavlor av Annica Berglund.
Käthy Nilsson vid Annika Sagliens skulptur "Gråtsprängd" och Stefan Norén framför tavlor av Annica Berglund. Foto: Peter Bäcker

"Rookie"-salong

Vid vårsalongerna ligger alltid tonvikten på nyinvalda medlemmar i Värmlands konstnärsförbund.

– För att de med en gång ska komma in i vårt medvetande. Och de är ovanligt många i år, förvånande många, säger Elsa Hallbäck i Värmlands konstförening.

– Sedan brukar vi låta de medlemmar som kanske inte ställt ut hos oss på några år komma igen. Vi vill gärna att de representerar många delar av länet också, säger Stefan Norén, som nyligen avgick som ordförande i Värmlands konstförening efter åtta år.

De båda gläds åt att kunna visa så mycket skulptur.

– Det är fler skulptörer än någonsin i Värmlands konstnärsförbund och det är en stor skillnad jämfört med tidigare vårsalonger. Det ger omväxling, säger Elsa Hallbäck.

Brunskogskonstnären Per Erik Aronssons skulptur "Love bomb" blir föremål för auktion under vårsalongen. Det vinnande budet går sedan oavkortat till Ukraina. "Alla är ju väldigt påverkade av kriget, så vi får hoppas att det blir mycket pengar", säger Elsa Hallbäck.
Brunskogskonstnären Per Erik Aronssons skulptur "Love bomb" blir föremål för auktion under vårsalongen. Det vinnande budet går sedan oavkortat till Ukraina. "Alla är ju väldigt påverkade av kriget, så vi får hoppas att det blir mycket pengar", säger Elsa Hallbäck. Foto: Peter Bäcker

Berlininspirerad grafik

På plats finns bland andra Veronica Odén som arbetar med grafiska tekniker. Under en period då hon "tröttnat på torrnålen" började hon istället göra linoleumsnitt, och i vårsalongen medverkar hon med en liten Berlinserie.

– Jag brukar vara i Berlin och efter några år med resor dit fick jag för mig att jag skulle gå fram till folk på gatan och fråga om jag fick fotografera dem. En del sa ja, en del nej, en del showade loss medan andra var blyga. Så jag har ett arkiv med en massa bilder som jag sedan använder mig av.

Hennes tre verk i utställningen är döpta efter de gator i Berlin där Veronica Odén tog fotografierna.

– Men just nu är jag faktiskt tillbaka med torrnålen. Jag behöver växla, säger hon.

Veronica Odén, Åmål, gör Berlininspirerade linoleumsnitt.
Veronica Odén, Åmål, gör Berlininspirerade linoleumsnitt. Foto: Peter Bäcker

1980-talets Nicaragua

Fotografen Staffan Jofjell, som den gångna helgen fick utmärkelsen Årets utropstecken av Värmlands konstnärsförbund, medverkar med en serie fotografier tagna i Nicaragua 1986.

– Då var Nicaragua ett land av hopp, efter revolutionen och den fantastiska alfabetiseringskampanjen i landet, säger han.

Ett av fotografierna bär titeln "Esperanza" (spanska för just hopp) och fångar en skolflickas uppsyn.

– Jag besökte en skola som var helt fantastisk. Barnen kunde deklamera långa fosterländska dikter om landets skönhet och framtid, säger Staffan Jofjell, för att sedan beklaga det "förfall in absurdum" som rått i landet sedan dess.

Staffan Jofjell, årets utropstecken enligt Värmlands konstnärsförbund, tog så sent som för någon månad sedan emot en annan utmärkelse då Värmlands konstförening tilldelade honom Thor Fagerkvist-stipendiet. ”Vilket flyt va?”
Staffan Jofjell, årets utropstecken enligt Värmlands konstnärsförbund, tog så sent som för någon månad sedan emot en annan utmärkelse då Värmlands konstförening tilldelade honom Thor Fagerkvist-stipendiet. ”Vilket flyt va?” Foto: Peter Bäcker

"Lagom med åtta år"

Värmlands konstförening har alltså fått en ny ordförande i Anna Åberg Bucht. Stefan Norén tycker att det känns bra att få en kvinnlig efterträdare.

– Och jag tycker det känns lagom att ha suttit i åtta år. Det har varit väldigt roligt och samarbetet med våra stora museer vid höstsalongerna har fungerat jättebra.

Vårsalongen i Säffle pågår till och med den 29 maj, med invigning klockan 12.00 på lördag.

Håkan Blomqvist har gjort glasverken "Tröst" och "Kosmisk kontakt".
Håkan Blomqvist har gjort glasverken "Tröst" och "Kosmisk kontakt". Foto: Peter Bäcker

Artikeltaggar

Nöje/KulturSäffleVärmlands konstförening

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.