Hoppa till huvudinnehållet

RECENSION: Så bra var det när Per Gessle gästade Karlstad

Publicerad:
Till slut blev det konsert med Per Gessle på CCC i Karlstad.
Till slut blev det konsert med Per Gessle på CCC i Karlstad. Foto: Jeanette Dahlström

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Efter flera inställda konserter var Per Gessle på CCC till slut ett faktum. Turnén har underrubriken ”Unplugged”, och den avskalade sättningen gör att låtarna får ta större utrymme. Man får höra dem i sin ärligaste form, vilket lämpar sig väl eftersom låtarna i sig är den egentliga bedriften. Det är en uppvisning i låtskrivarhantverk.

Det är fina texter och harmonier också på de senare låtarna, vilket man inser när man får höra dem via detta pseudo-akustiska framträdande. Det är fint att se att en av Sveriges största hitmakare ännu kan växa som låtskrivare. För att vara unplugged är det också ovanligt kraftigt och tight, vilket kanske inte är så konstigt. Bandet består till femtio procent av musikproducenter.

För oss som har en tendens att intuitivt reagera med viss tveksamhet vid åhörandet av namnet Gyllene Tider – och som dessutom hör till en generation som inte var med när det hände – är det bra att Gessle förklara hur bandet var ett svenskt svar på Tom Petty and the Heartbreakers. Det kastar ett ljus på situationen som får det hela att klarna upp. För man förstår att det egentligen bara handlar om upplyftande melodier och texter kretsande kring ”juni, juli, augusti” och ”na na na”. Det är inte mer komplicerat än så. Lite distade slide-solon skadar ju inte heller, om vilket även den gamle Tom Petty var varse.

Foto: Jeanette Dahlström

Hela konserten har en lätt nostalgisk aura med texter om saker som gått förlorat och mellansnack om Dallas och Halmstad city. Men trots det får man inte känslan av att allt det bästa ligger i det förflutna. Tvärtom framstår det som att valet att göra låtarna på just det här sättet är gjort för att det helt enkelt är det bästa valet, här och nu.

Bäst: ”It Must Have Been Love”, som ursprungligen gjordes som jullåt innan ordet ”christmas” byttes ut mot ”winter” och låten togs med i Pretty Woman (1990). På andra plats kommer helt klart ”Juni, juli, augusti”, som funkar lika väl som avskalat extas-poem som opretentiös powerpop-dänga i sin studioversion.

När man tittar upp på scenen så slås man av att personen i mitten inte ter sig en dag äldre än pojken i Gyllene Tider. Eller ”Gyllene” som han själv kallar dem kort och gott. Inget ”Tider”.


Per Gessle Unplugged

Karlstad CCC, 21/4

Betyg: 3/5

MORGAN ERIKSSON

Artikeltaggar

KarlstadKarlstad CCCMusikNöje/KulturPer Gessle