LEDARE: Skräcken att behöva träffa politiker på prao ute i omsorgen

Ledare
PUBLICERAD:
Det är poppis för politiker av alla partifärger att göra praktik inom vård och omsorg, men hur bra är det egentligen?
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Det har muttrats på sina håll i Hagfors senaste veckan över att kommunstyrelsens ordförande Jens Fischer (OR) breder ut sig över en kommunalt betald helsida i senaste numret av den lokala gratistidningen med en ”praorapport” inklusive bilder från när han under några dagar i mars följt med personal i kommunens hemtjänst.

Det är en rätt fluffig rapport om hur viktigt det är att som makthavare vara ute i verksamheten man är med och beslutar om och om hur duktiga personalen är.

Fischer passar dessutom på att notera hur de flesta han träffat är nöjda med sina scheman och hur att flera anställda uppges ha sagt att ”ni politiker kommer aldrig lyckas göra alla nöjda och det saknas även anställda för att ta bort delade turer så som det är idag”.

En lite bekväm notering från verkligheten det, med tanke på hans eget partis oförmåga att göra något åt de hårt kritiserade delade turerna i kommunen. Å så visar det sig att ”ingen” som har dem verkar tycka det är så mycket att bråka om. Bra tajming där.

Men med det sagt är det bara att erkänna att ledarsidan egentligen inte har några problem med att kommunstyrelsens ordförande någon gång emellanåt kapar en kommunal annonssida som vanligtvis består av rapporter från förvaltningarna, till en reflektion över tillståndet i kommunen.

Det hör emellanåt till de förmåner en kommunstyrelseordförande har. Likt de att få inviga nya lokaler eller verksamheter – och alltid få vara med på bild i tidningen om en kunglighet eller minister besöker staden.

Så nej, ledarsidan faller inte in i klagokören av de som tycker att OR och Fischer gör reklam för sig själva men låter kommunen betala reklamplatsen.

Skärmdump Veckobladet i Hagfors

Det finns däremot en del att säga om politiker som gör korta prao-inhopp i verksamheten de själva är med och styr. Nu blev Jens Fischer den politiker som fick fungera som en varning till andra, men unik är han inte.

Att som förtroendevald, oavsett partitillhörighet, dela bilder av sig själv i sociala medier i den traditionella v-ringade bussarongen som omedelbart signalerar ”vårdpersonal”, för att möta personal och brukare ute i verksamheten är poppis.

Det ska följas i hemtjänstens, undersköterskors och sjuksköterskors spår för att få en egen bild av hur det ser ut i verkligheten och, så klart, signalera att man bryr sig.

Men det är ju inte medarbetarnas dagliga verklighet man upplever under en blixtvisit. Det blir lite som när politiker accepterar utmaningar om att ”leva på socialbidrag” en vecka och efter det lägger ut orden om hur de nu minsann vet hur tufft det är.

Man riskerar också att göra bort sig genom att efter ett kort studiebesök försöka göra sig till talesperson för personalen. Som att exempelvis formulera sig i en text till kommunens invånare som att de egentligen inte tycker delade turer är ett sånt stort problem.

Det är olyckligt om man som makthavare inte förstår den potentiella utsatthet som anställda kan uppleva när kommunalrådet, regionrådet eller riksdagsledamoten skuggar dem i jobbet – och där man som anställd kan misstänka att besökaren senare kommer att utnyttja besöket för egen politisk vinning och att de själva tvingas spela en biroll i det.

Vad vågar man säga till den med makt över vilka resurser som tillförs just deras verksamhet? Vill man ens diskutera hur man upplever sin arbetssituation direkt med chefens chef och med det också tala för sina arbetskamrater?

Politiker som ger sig ut i verksamheten på praobesök balanserar på en ytterst tunn lina som det är, även utan att publicera en praorapport om det.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.