Hoppa till huvudinnehållet

Efter miljonförlust – Svenska rallyt hotat: ”Olyckligt ovetande”

Publicerad:
 
Oliver Solberg under rallyt i Umeå i vintras.
Oliver Solberg under rallyt i Umeå i vintras. Foto: Micke Fransson/TT

Svenska rallyts framtid i Umeå är hotad.

Skälet är att kostnaderna skenade rejält och chockade rallyts vd Glenn Olsson.

– Det här fanns inte på radarn när beslutet om flytt till Umeå fattades utan blev en obehaglig överraskning, säger rallyts vd Glenn Olsson.

Svenska rallyts resultat blev betydligt sämre än den prognos som sattes i samband med flytten från Värmland till Umeå. Rallyt hyllades av såväl förare som besökare av tävlingen.

Men nu kommer en bitter eftersmak för rallyledningen.

Kostnaderna för att få tillstånd att använda mark och vägar skenade rejält i samband med flytten och hotar nu hela arrangemangets framtid i Umeå.

– Jag ser inte att arrangemanget klarar av dessa nya kostnader varken på kort och lång sikt. Egentligen har vi väl knappt haft några sådana kostnader alls tidigare. Maximalt har det kanske handlat om 50 000 kronor. Nu är det många miljoner bara för att få tillgång till vägar. Det var vi, ironiskt nog, varit olyckligt ovetande om, säger Glenn Olsson till Västerbotten kuriren.

Olsson menar vidare att utan en lösning på dyra kostnader för tillstånd är framtiden för rallyt i Umeå minst sagt osäker.

– Jag vill absolut inte hänga ut någon, men vi får problem att se en hållbar ekonomisk framtid. Vi kan inte driva arrangemanget med miljonförluster år efter år. Vi måste först reda ut 2022 och sedan hitta en väg framåt så att det finns en ekonomisk bärighet. Vi har samtidigt också andra ökande kostnader.

Inga flyttplaner

Men någon process att återigen flytta rallyt finns inte i dagsläget.

– Nej, men vi måste hitta en lösning inom kort. Ägarna är inte intresserade av att täcka kostnader för 2023. Allt det positiva tar vi med oss, men det här måste vi reda ut. Vi kan inte storma in i 2023 utan att reda ut 2022 först.

Svenska rallyt-organisationen kalkylerade med en stor publikförlust i och med flytten. Så blev det också.

Rallyt tappade omkring 40 procent i publikbesök och kundevent i jämförelse med de starkaste åren i Värmland. Dessutom gjordes då omkring 200 000 entréer på sträckorna medan siffran nu landade runt 100 000.

– Vi påverkades såklart av pandemin också och hade hoppats att vi skulle komma lindrigt undan. Men det jobbiga är kostnaderna. Vi har en uppförsbacke att reda ut

”Fortsatt dialog”

Svenska rallyt presenterade omgående efter årets tävling ett nytt tvåårsavtal med promotorn där tävlingens framtid i Sverige och Umeå säkerställdes.

– Vi har en dialog med Umeå kommun om hur det ska kunna lösas. Vad är egentligen en rimlig kostnad för tillstånd? Finns det en rimlig ekonomi i att driva ett VM-rally i Västerbotten?, säger Olsson till Västerbotten kuriren.

Kommunstyrelsens ordförande, Hans Lindberg (S), menar att rallyt dock kommer ha ljusare förutsättningar till nästa år.

– Vi kommer att ha en fortsatt dialog, det finns bättre förutsättningar med mer tid. Vi måste först se vad de redovisar och försöka hitta lösningar. Men det är viktigt för Sverige och Umeå att det för vara kvar, säger han till Västerbotten kuriren.

Artikeltaggar

Glenn OlssonRallySvenska rallyt

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.