Hoppa till huvudinnehållet

Kan inte återvända till Ukraina – nu kommer de till Karlstad

Publicerad:
Den 1 maj kommer Kyiv-baletten till Karlstad CCC.
Den 1 maj kommer Kyiv-baletten till Karlstad CCC. Foto: HP Skoglund

Det ukrainska danskompaniet Kyiv-baletten är på flykt undan kriget i hemlandet. Nu kommer gruppen till Karlstad för en föreställning.

Dansgruppen Kyiv Grand Ballet Co hör hemma i Ukrainas huvudstad och skulle egentligen avsluta en turné i Frankrike när kriget i hemlandet bröt ut. I stället blev det en turné i Norge. Nu har gruppen bjudits in till att hålla en föreställning med den klassiska baletten Giselle på Karlstad CCC den 1 maj. Karlstads kommun står för kostnader för värdskap, lokalhyra och teknik.

– Vi vill visa solidaritet med det ukrainska folket och det känns självklart att bjuda in Kyiv-baletten till Karlstad när danskompaniet fortsatt är på flykt. Det är en mycket svår tid i Europa, men dans är ett universellt språk, som inte känner av några landsgränser, säger Frida Pettersson (C), kommunalråd och ordförande i tillväxtutskottet, i ett pressmeddelande.

Några av de manliga dansarna som ingår i Kiyv-baletten har rest hem för att kämpa för sitt land, men de flesta dansarna kan fortsatt inte återvända till Ukraina.

Artikeltaggar

DansKarlstad CCCMusikNöje/KulturUkrainakriget

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.