Hoppa till huvudinnehållet

Lekplatserna får vara kvar: ”Vi avbryter”

Publicerad:
När förslaget blev känt för en månad sedan blev närboende till Majorskans lekplats på Hultsberg upprörda. Då lekte Isabelle Rodestedt Sairio, Maja Östling, Ellen Persson, Emilia Hall och Leo Rodestedt Sairio där.
När förslaget blev känt för en månad sedan blev närboende till Majorskans lekplats på Hultsberg upprörda. Då lekte Isabelle Rodestedt Sairio, Maja Östling, Ellen Persson, Emilia Hall och Leo Rodestedt Sairio där. Foto: Tommy Andersson

Det blir ingen omvandling av lekplatser till ”lekmiljöer”.

– Vi avbryter det, säger Henrik Lander (C), ordförande i teknik- och fastighetsnämnden.

– Jag är fantastiskt glad, säger föräldern Frida Helmersson.

För en månad sedan pausade teknik- och fastighetsförvaltningen projektet med att göra om tre lekplatser på Hultsberg och Norrstrand i Karlstad till så kallade ”lekmiljöer” i stället. Politikerna hade inte fått säga sitt.

Kommunen pausar – politikerna ska få sista ordet

På onsdagen fick de det.

– Vi avbryter omvandlingen av de här tre, säger Henrik Lander (C), ordförande i teknik- och fastighetsnämnden.

Så de kommer fortsatt vara lekplatser?

– Ja, det kommer de att vara.

Anledningen till att teknik- och fastighetsförvaltningen ville påbörja omvandling av de tre till så kallade lekmiljöer, som gjordes med tre lekplatser i Vålberg förra året, är att det inte finns nog med pengar i budgeten för att driva och underhålla alla lekplatser som finns i kommunen i dag.

”Vi söker tre miljoner extra i budgeten för underhåll av lekplatser. Så får vi se vad fullmäktige säger om det, men det är ett förslag vi lade till i dag”, säger Henrik Lander (C).
”Vi söker tre miljoner extra i budgeten för underhåll av lekplatser. Så får vi se vad fullmäktige säger om det, men det är ett förslag vi lade till i dag”, säger Henrik Lander (C). Foto: Tommy Andersson

– Vi söker tre miljoner extra i budgeten för underhåll av lekplatser. Så får vi se vad fullmäktige säger om det, men det är ett förslag vi lade till i dag, säger Henrik Lander.

– Vi ser positivt på att använda den här metoden med lekängar eller lekmiljöer på nya platser framöver, men vi kommer inte att använda den för att byta ut lekplatser om de inte är helt uttjänta. Och vi är helt eniga i nämnden i båda delarna. Både om hur vi hanterar arbetet med lekängarna, som vi påbörjat, och om att söka tre miljoner extra.

Förslaget att omvandla de tre lekplatserna väckte lokalt motstånd från närboende till främst Majorskans lekplats på nordöstra Hultsberg när det blev känt för en månad sedan.

Kamp för lekplatsen: ”Varför ska den tas bort?”

Föräldrar där menade att lekplatsen är extremt välanvänd.

När VF besökte Majorskans lekplats för en månad sedan träffade vi Anders Mikaelsson, Frida Helmersson, Joakim Olsson och Therese Hall.
När VF besökte Majorskans lekplats för en månad sedan träffade vi Anders Mikaelsson, Frida Helmersson, Joakim Olsson och Therese Hall. Foto: Tommy Andersson

– Vi använder den flitigt, både barn i alla åldrar, vi föräldrar och mor- och farföräldrar. Jag tror alla är lika glada när de får höra det här, säger Frida Helmersson, en av de föräldrar som VF träffade vid Majorskans lekplats för en månad sedan.

– Det är en lättnad och lycka att den får vara kvar. Jag blir fantastiskt glad när jag får höra det här, säger hon när hon nåtts av beskedet om politikernas beslut på onsdagen.

– Som vanlig medborgare kan man känna att det är svårt att påverka eller förändra, men här gav vårt engagemang resultat.

Även Lill-Ingmars lekplats på Hultsberg och Mårbackaplatsens lekplats på Norrstrand var utpekade för omvandling till så kallad lekmiljö.

– Förvaltningen har fått i uppdrag att framöver föra en bättre medborgardialog med både barn och föräldrar om vad syftet är med de platser där leken är friare, säger Henrik Lander om det fortsatta arbetet med lekmiljöer framöver.

Artikeltaggar

Fritid och livsstilHultsbergKommunpolitikLekplatserNorrstrandSamhälleTeknik- och fastighetsnämnden

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.