Hoppa till huvudinnehållet

70-tal kattköpare lurade av värmländsk kvinna: ”Leker med folk”

Publicerad:
Ett sjuttiotal personer uppges ha blivit lurade av den värmländska kvinnan. Ett fåtal har fått tingavgiften tillbaka, men merparten väntar fortfarande på att rätt ska bli rätt. Genrebild.
Ett sjuttiotal personer uppges ha blivit lurade av den värmländska kvinnan. Ett fåtal har fått tingavgiften tillbaka, men merparten väntar fortfarande på att rätt ska bli rätt. Genrebild. Foto: ROBIN HALDERT / TT

En kvinna i norra Värmland misstänks ha lurat ett 70-tal personer via falska annonser på Blocket. Annonserna har handlat om kattungar – och där kvinnan krävt pengar i förväg.

Problemet är dock att det inte verkar finnas några kattungar över huvud taget.

– Hon kommer med nya ursäkter eller att ”pengarna kommer si och så”, berättar Evelyn Jansson som är en av lurade köparna.

De var fluffiga, söta och bara ett par veckor gamla. Många smälte när de såg bilderna och videoklippen på kattungarna av blandras norsk skogskatt/bondkatt. Lika många hörde av sig och ville få dem som nya familjemedlemmar.

Men nu visar sig att allt kan handla om bedrägeri och lögner.

Några kattungar har inte synts till, inte heller de pengar som swishats i handpenning till kvinnan, en summa på mellan 350 till 500 kronor per person. Samtidigt har den ena bortförklaringen efter den andra avlöst varann.

– Det hon gör är att låta folk tinga, när det sedan närmar sig leverans har hon någon ursäkt. Till exempel att katten fått covid-19, att katten har medfött hjärtfel eller att den blivit klämd i en garderob, att en vildkatt tagit sig in och haft ihjäl katterna. Det är så sjuka historier, berättar en kvinna.

Kärlek direkt

VF har talat med ett tiotal av de drabbade köparna. Alla har liknande upplevelser av kvinnan: Att hon först ger ett förtroendeingivande intryck, har bra svar på frågorna och är kunnig.

– Vi konverserade. Hon skickade bild på kattungarnas föräldrar. Sedan skickade hon bilder och videos på kattungen hon hade kvar i kullen som ej tingats. För mig var det kärlek vid första ögonkastet. Det var en hona, och en kattunge jag personligen hade föreställt mig. Tänkte att det blir toppen detta, säger Evelyn Jansson och fortsätter:

– Tanken var att denna individ skulle bli min egen. Som jag kan forma och växa med tillsammans.

Hon tog kontakt med den värmländska kvinnan i januari i år, efter att ha funnit annonsen på Blocket.

– Vi hade en god konversation och hon verkade rätt igenom genuin vid kontakt och konverserande. Hon talade om att när katten var leveransklar skulle 500 kronor betalas i tingavgift och de skulle återfås om tingad katt mot all förmodan ej kunde levereras. Då jag hade mina misstankar och en dov magkänsla av illvilja ville jag avvakta med tinget.

Allt tystnade

Men några dagar innan kattungen skulle hämtas kom beskedet från kvinnan. Katterna hade insjuknat i covid-19 och detta hade satt stopp för både vaccination och besiktning.

– De skulle stanna hos veterinären över natten för att observeras då kattungar är känsliga och lätt utsatta för infektion. Hon skulle uppdatera lovade hon. Efter det var det tyst.

Sedan den dagen har Evelyn kämpat för att få tillbaka sina pengar. Kvinnan har kommit med nya ursäkter konstant och till slut vände sig Evelyn till polisen.

En tredje köpare vittnar om hon hade en intensiv kontakt med den värmländskan kattuppfödaren under en period – men att det sedan tystnade helt.

– Jag skrev sms och frågade hur allt gick med kissen. Efter ett par veckor svarade hon på det och skrev att hon var ledsen men katten var hjärtsjuk och att jag givetvis skulle få tillbaka pengarna. Både jag och familjen blev ledsna förstås, men vi misstänkte inget fuffens.

Evelyn Jansson har tagit skärmdumpar och sparat alla konversationer mellan kvinnan och henne.
Evelyn Jansson har tagit skärmdumpar och sparat alla konversationer mellan kvinnan och henne. Foto: Privat

När köparen frågade om återbetalningen kom ursäkterna på nytt.

– Hon hade inte swish längre sa hon, men skulle sätta in på mitt konto. Inga pengar kom dock, trots påminnelser från mig.

Köparen tingade även en annan katt och hajade till då säljaren raderade kontot på Blocket.

– Jag började googla säljaren och insåg att värmländskans dotter hade det efternamnet. Då gick det upp ett ljus för mig att jag blivit blåst inte bara en utan två gånger av samma person. Det är inte pengarna som svider utan det uträknande och systematiska sättet hon gör detta på och leker med folks hopp och känslor.

Bryr sig inte om pengar

Köparna berättar om hur förväntningarna grusades, att nyinköpta saker blev värdelösa och hur de kände sig kränkta och svikna. Än värre var det för många av barnen som längtat i flera veckor efter familjens nya medlem.

– Jag bryr mig inte om pengarna men nu finns ingen katt att hämta som vi har längtat efter. Vi har köpt saker till kattungen. Så visst har man lagt ut pengar och sen blir lurad, säger Tessan Fredriksson och fortsätter:

– Man blir så arg över hur någon kan luras så. Man bygger upp förväntningar och längtar till den nya familjemedlemmen. Så finns det ingen kattunge.

Vad VF har kunnat erfara är bilderna som läggs ut på försäljningssajterna flera år gamla och återanvänds kontinuerligt. Flera köpare vittnar även om att de betalat för en och samma kattunge.

Och så sent som för ett par dagar sedan blev ännu en lurad av värmländskan.

– Jag blev inte det minsta förvånad när hon i torsdags meddelande att katten hade ett medfött hjärtfel, konstaterar köparen krasst.

Polisanmäla allt

Merparten av de 70 köparna har gjort en anmälan till polisen, men berättar samtidigt att det inte lett till någonting i nuläget. Många har fått besked om att utredningen nått vägs ände i brist på bevis.

Men även om förundersökningarna läggs ned är det trots allt viktigt att polisanmäla varje enskild händelse, menar Ann Saxerud som är förundersökningsledare hos bedrägerienheten i Värmland.

– Du ska polisanmäla om du blir drabbad. Rör det sig om 300 till 500 kronor så är varje enskilt fall ett ringa bedrägeri. Man ska utreda ringa bedrägeri om det är systematiskt, vilket det här verkar ha varit. I vissa fall utreds det inte, säger hon.

Kan det ändå leda till någonting ju fler anmälningar polisen får in mot samma kvinna?

– Absolut. Man tar hänsyn till det systematiska i den misstänktes beteende.

Det spelar heller inte någon roll vart i landet man anmäler brottet.

– Det kommer in i samma system.

Den värmländska kvinnan är tidigare ostraffad. VF har försökt att nå henne för en kommentar, utan att lyckas.

Artikeltaggar

Ann SaxerudBedrägerierBrott & blåljusdjurförbudPolisanmälanSverigeVärmlands län

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.