LEDARE: Jag förstår varför SD:aren inte begriper vad han gjort fel

Ledare | Ukrainakriget
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Nu låtsas sverigedemokrater rasa över företrädare som Roger Richthoff och SD-politiker i Karlstad som sprider rysk krigspropaganda - men den inofficiella partilinjen i många år har trots allt varit ”SD hjärta Putin”.
Foto: Naina Helèn Jåma/TT
En lokal SD-politiker i Karlstad har sedan den ryska invasionen av Ukraina delat rysk propaganda i sociala medier, där han bland annat ifrågasätter den nyligen avslöjade ryska massakern på civilbefolkning i ukrainska Butja. Men den sverigedemokratiska upprördheten över detta är bara ett sent påkommet spel för gallerierna.

Sedan slutet av februari har SD:aren kampanjat för Ryssland på Facebook – men för den lokala SD-ledningen är detta tydligen helt nya och mycket upprörande uppgifter. Det verkar onekligen som att ingen i partiet agerat på rysspropagandan från partikamratens konto förrän det började ryktas om att medierna fått nys på hur det låg till.

Nu vill man att SD:aren, som själv säger till VF att han inte ens fattar vad i hans agerande eller spridda åsikter skulle vara fel, ska avgå.

Så klart de vill. Det är ju först nu egentligen som det börjar bli obekvämt att det nu kommer ut i ljuset att Sverigedemokraterna i alla år, i alla lägen, ställt sig bakom Vladimir Putins Ryssland. Inte minst efter Butja.

Expressens David Baas har i en rad publiceringar de senaste veckorna uppmärksammat hur SD om och om igen agerat ”Kremlvänligt”. Det handlar om hur partiet röstat i EU-parlamentet till och med efter invasionen, hur ledande partiföreträdare i år hyllat Putin och delat rysk propaganda – och om hur personer med SD-koppling de senaste åren rest till Ryssland på bjudresor som ”valobservatörer” inbjudna av regimtrogna organisationer.

Som tack för resan har de sedan i flera offentliga sammanhang spridit lovord om den ryska ”demokratin” och till och med menat att Sverige minsann har något att lära där. Precis som SD:aren i Karlstad som delar desinformation om Ukrainakriget med att man väl måste få ifrågasätta ”den så kallade officiella linjen”.

För nej, det började ju inte med att partiledaren Jimmie Åkesson i en intervju bara dagar innan den ryska invasionen av Ukraina hade svårt att välja mellan den amerikanska presidenten och den ryska.

SD-politikern i Karlstad sprider desinformation på sitt Facebookkonto. Skärmdump Facebook.

Just det var ändå en så tydlig påminnelse om att SD helt enkelt är väsensskilt från andra svenska partier. Ett faktum som kanske kulminerade i förra veckan när tidningen Expo avslöjade att partiets riksdagsledamot Roger Richthoff, deras representant i försvarsutskottet och tidigare SD:s försvarspolitiska talesperson, bland annat nyligen delat en antisemitisk propagandafilm som tackade Ryssland för invasionen av Ukraina.

”Men Richthoff fick ju faktiskt sparken på en gång!”, invänder vissa och menar att det väl bevisar att Sverigedemokraterna är duktiga på att hålla partiet rent. Det är dock inte sant.

Den delade propagandafilmen var ju inte första eller andra eller tredje gången karln trampat snett om Ryssland inför öppen ridå. Det var bara första gången allmänheten – med rätta – reagerade tillräckligt starkt för att tvinga SD att agera på det bisarra att sätta Richthoff på posten från början.

SD:s ”lösning” på Richthoff-debaclet var dessutom till en början att förklara att man bestämt att han inte skulle få stå med på partiets listor i valet i höst. Ett något tandlöst tillrättavisande med tanke på att Richthoff själv redan i förra valet 2018 meddelade att det skulle bli hans sista.

Expos chefredaktör Anna Fröjd beskriver i en kommentar hur SD:s krumbukter visar att de ”bara agerar för att blidka kritiker och för att inte hamna i onåd hos eventuella samarbetspartier. Kommer de undan med en skenmanöver nöjer de sig – gör man det inte, som tack och lov var fallet med Richthoff, fattas ett nytt beslut”.

I Karlstad verkar SD:arna ha fattat att tiden för skenmanövrar är över, och de går på avgångskraven direkt i stället.

Men visst fattar man varför SD-politikern själv inte begriper vad han gjort som var så fel. Han har trots allt inte gjort något värre än vad ledande sverigedemokrater kommit undan med i flera år.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.