Färjestad höll undan – vinner kvartsfinal fyra

Publicerad:
Linus Johansson gjorde mål, vann närkamper och var högst delaktig i att Färjestad vann match fyra. Foto: FREDRIK KARLSSON

Färjestad har skaffat sig matchboll i kvartsfinalserien mot Skellefteå.

På hemmaplan tog de sin tredje seger och har nu matchboll på lördag i Skellefteå.

Det var hemmalaget Färjestad som inledde första perioden starkast – till skillnad mot de tidigare matcherna.

Det fysiska spelet från Färjestad var hårt och syntes inte minst när Gustav Rydahl gav en rejäl tackling på Skellefteåbacken Oskar Nilsson.

Nilsson lämnade isen märkbart groggy.

Det fysiska spelet fortsatte där Jacob de la Rose delade ut ett par kraftiga tacklingar. Victor Ejdsell skapade en vass chans när han lade pucken mellan klubba och skridsko på Jonathan Pudas men fick inte till avslutet.

Skellefteås Oskar Nilsson blev omhändertagen efter smällen.
Skellefteås Oskar Nilsson blev omhändertagen efter smällen. Foto: FREDRIK KARLSSON

Efter drygt halva perioden ledde Färjestad skotten med 10–4. En disciplin som Färjestad sällan haft övertaget i under matchserien.

Färjestad som inte gjort ett enda mål i powerplay under matchserien fick det första läget i matchen när Skellefteå fick ett lagstraff.

Men ingen av de två uppställningarna lyckades skapa något rejält tryck mot Strauss Mann och läget rann ut i sanden.

Nästa powerplay-läge tillhörde Skellefteå som till skillnad mot Färjestad gjort flera mål i spelformen.

Bättre spel från Skellefteå – men Färjestad gjorde ett bra jobb med att stoppa de riktigt farliga lägena och underläget klarades av utan skott mot mål.

Skellefteå spelade upp sig desto längre perioden gick och skapade några lägen mot Färjestadsmålet. Men de riktigt heta lägena fanns varken hos hemmalaget eller gästerna. Trots skottövertag på 16–6 för Färjestad.

– Det här var vad vi förväntade oss, de gör sin bästa start på hela säsongen vi får se om de orkar, säger Skellefteåstjärnan Oscar Möller till Cmore.

Period 2

Gick det att starta en period bättre än vad Färjestad gjorde i den föregående?

Svaret är ja och Färjestad tryckte ned Skellefteå ordentligt i egen zon. Den här gången var det inte bara det fysiska spelet som dominerades utan även målchanserna. Färjestad skapade flertalet fina lägen.

Till slut jobbade Färjestad till sig ett powerplay-läge och den här gången gick det inte att stoppa. Med drygt elva minuter kvar gjorde Färjestad mål på det tionde försöket.

Skellefteåbacken Adam Wilsby tappade hjälmen och tvingades byta. Då tog Linus Johansson chansen och vann isyta och satte pucken i mål. Skottet var inte hårt, men förvånade Strauss Mann som inte hann reagera.

– Det var en passning, Nygård står själv framför mål sen får en Skellefteåspelare en klubba på den men jag tar den, säger Johansson till Cmore.

Färjestad fortsatte mata mot Skellefteåmålet och gästerna tilläts enda skapa ett par ströchanser och i det stora hela var även den andra perioden lugn för Dominik Furch.

Efter två perioder var skottstatistiken helt förkrossande. Hela 23–8 till Färjestad efter två spelade perioder. Lagkaptenen Linus Johansson summerade läget bra i pausen:

– Vi har chanser så det smäller om det, sade han.

Period 3

De fem första minuterna av den sista perioden var minst sagt händelserika.

Vi tar det från början.

Redan efter en minut satte Per Åslund ett slagskott i nättaket bakom en skymd Strauss Mann till 2–0.

Två minuter senare kunde Skellefteå reducera genom Jonathan Johnson. Till FBK-publikens stora ilska då Albert Johansson träffats av en klubba i ansiktet kort före.

Minuten senare träffade samme Johnsons klubba Theodor Lennström som blev liggande.

I det efterföljande powerplay-spelet skapade Färjestad ingenting. Men därefter kunde i vart fall Lennström återvända till spel igen.

Efter målet fick Skellefteå vittring på kvittering, men Färjestad kunde flytta upp spelet och skapade också lägen. Till slut kunde Nygård trampa till sig en utvisning, då återstod nio minuter av matchen.

När överläget summerades var det ytterligare ett i raden av svaga powerplay och frågan var om inte Skellefteå spenderade mer tid i Färjestads zon än tvärtom.

Klockan tickade snabbt för Skellefteå som inte lyckades skapa det riktiga trycket.

Med 2.24 kvar av matchen tog Skellefteå timeout och plockade ut målvakten.

Något vidare tryck blev det inte och minuten senare kunde Färjestad skaffa sig en komfortabel ledning när Patrik Lundh satte 3–1 i öppen bur. Rydahl fastställde resultatet till 4–1.

Färjestad leder nu med 3–1 i matcher. Kommande match spelas på lördag i Skellefteå.

Artikeltaggar

Färjestad BK HerrIshockeySHLSM-slutspel 2022

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare