Hoppa till huvudinnehållet

Efter förskingringsdomen: ”Ansvaret faller tungt på rektorn”

Publicerad:
Domen mot den biträdande rektorn på Kyrkeruds folkhögskola föll i fredags. Nu ställer sig allt fler frågan om hur ovetande dennes chef Pär Blomquist kan ha varit om oegentligheterna.
Domen mot den biträdande rektorn på Kyrkeruds folkhögskola föll i fredags. Nu ställer sig allt fler frågan om hur ovetande dennes chef Pär Blomquist kan ha varit om oegentligheterna. Foto: Jens Magnusson

Den tidigare biträdande rektorn på Kyrkeruds folkhögskola dömdes nyligen till fängelse för miljonförskingring.

Nu höjs dock starkt kritiska röster mot dennes närmaste chef, Pär Blomquist, numera högst ansvarig för folkbildning och kultur i Region Värmland. Han ska vid flera tillfällen ha varslats om problem – utan att agera.

Det var i fredags som domen föll mot den 52-årige mannen: fängelse i två år och nio månader för grov förskingring samt grov trolöshet mot huvudman. Dessutom ska han betala tillbaka drygt 4,8 miljoner kronor till Region Värmland.

Blomquist slår ifrån sig: ”Jag är förd bakom ljuset”

Pengarna ska mannen ha tillskansat sig främst på två olika sätt: dels genom att beställa saker genom skolan som han tog hand om själv, dels genom att lägga beslag på avgifterna för sommarskolan som betalades kontant. Först hösten 2015 upptäcktes det hela och mannen fick sparken.

VF har pratat med flera personer som jobbat på folkhögskolan eller på annat sätt haft insyn i verksamheten. De anser att ett tungt ansvar för att brotten kunde fortgå år efter år vilar på rektorn Per Blomquist.

”Kan verkligen inte svära sig fri”

Fotografen Staffan Jofjell från Ransäter har själv arbetat som lärare på skolan under åren. Han följde stora delar av rättegången på plats och blev illa berörd:

– Självklart är det framförallt upprörande att XX (den biträdande rektorn) systematiskt manipulerade och ljög och snodde åt sig såna enorma summor. Det handlar ju totalt om minst tio miljoner, men eftersom utredningen drog ut på tiden gick preskriptionstiden på allt före 2012 ut. Men rektorn kan verkligen inte svära sig fri. Jag har pratat med flera som berättat att de långt innan 2015 tog upp farhågor och misstankar riktade mot XX, men det ledde ingenstans.

Staffan Jofjell har jobbat som lärare på folkhögskolan och pratat med många av sina gamla kollegor. ”Rektorn kan verkligen inte svära sig fri”, anser han.
Staffan Jofjell har jobbat som lärare på folkhögskolan och pratat med många av sina gamla kollegor. ”Rektorn kan verkligen inte svära sig fri”, anser han. Foto: Lena Richardson

Ett konkret exempel kom fram under tingsförhandlingarna: en kvinna som på den tiden jobbade på skolans expedition vittnade om hur hon våren 2014 tog upp saken med Pär Blomquist. Hon hade av såväl etiska som säkerhetsmässiga skäl fått nog av att ta emot sommarkursdeltagarnas kontanter – mer än en miljon kronor per år.

Blomquist hade enligt kvinnan reagerat med att inte säga ett ord. Han hade backat ut ur rummet, gått därifrån och aldrig pratat med henne mer igen om saken. Först 1,5 år senare uppdagades det hela på annat sätt.

Även de pensionerade journalisterna Anders Ajaxson och Staffan Svanqvist har grävt i fallet, vilket ledde till en debattartikel i VF den 25 februari. Där påpekade de bland annat att kontrollen över folkhögskolornas verksamhet och ekonomi försämrades markant 2007.

Då gick folkhögskolorna över från landstinget till det som då hette Region Värmland, det vill säga det kommunalförbund som ansvarade för kollektivtrafik, turism och länsövergripande kultur- och näringslivsfrågor. Men det innebar också att de lokala styrelserna för folkhögskolorna, där politiker engagerade sig och idkade viss kontroll, försvann.

I realiteten innebar det mindre granskning, sämre kontroll, bättre möjligheter för fifflare. Men även Region Värmland stod förstås under revision. Och redan 2011 reagerade revisorerna på kontanthanteringen.

Jonny Mattsson (KD) var ordförande för Region Värmlands revisorer i början av 2010-talet. ”Vi anmärkte på kontanthanteringen på Kyrkerud både 2011 och 2014”, konstaterar han.
Jonny Mattsson (KD) var ordförande för Region Värmlands revisorer i början av 2010-talet. ”Vi anmärkte på kontanthanteringen på Kyrkerud både 2011 och 2014”, konstaterar han. Foto: Christer Wik

Dåvarande revisionsordföranden Johnny Mattsson (KD) minns det hela:

– Ja, det var en otidsenlig hantering som vi ville komma ifrån, och så blev det också på de andra folkhögskolorna. Men när vi följde upp det 2014 så levde det fortfarande kvar på Kyrkerud. Det, i kombination med att vi fick in alarmerande uppgifter från personer med insyn på skolan, gjorde att vi beställde en djupgranskning.

Konsultföretaget PwC presenterade 2015 sin rapport, där man med stor säkerhet kunde konstatera att brott begåtts. Vilket var upprinnelsen till att bedrägeriet avslöjades.

Under hela tiden har dock Pär Blomquist idogt hävdat att han inte kände till den mycket omfattande kontanthanteringen. Något han nyligen upprepade under sitt eget vittnesmål i Värmlands tingsrätt.

Johnny Mattsson säger till VF:

– Jag kan inte avgöra om det är sant eller rimligt. Men min uppfattning är att han borde ha känt till det.

Efter fem år: grov förskingring på folkhögskola närmar sig åtalÅtal väckt för grova förskingringen på folkhögskolaFolkhögskoleåtalet: Svindlande mängder med inköpMisstänkte 52-åringen: ”Det är riktigt uschligt”Tog miljoner från folkhögskola – 52-åring döms till fängelseRegiondirektören: ”Känslan var att det skulle bli en fällande dom”

Artikeltaggar

Anders AjaxsonÅrjängBrott & blåljusKyrkeruds FolkhögskolaStaffan Jofjell

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.