Hoppa till huvudinnehållet

Hon hoppade också av från OR-toppen – trött på alla härskartekniker

Publicerad:
Kattarina Hjern känner igen sig i hur Peter Åkerström behandlats av delar ur partistyrelsen och väljer nu att lyfta på locket kring varför hon avgick som ordförande för lite mer än ett år sedan.
Kattarina Hjern känner igen sig i hur Peter Åkerström behandlats av delar ur partistyrelsen och väljer nu att lyfta på locket kring varför hon avgick som ordförande för lite mer än ett år sedan. Foto: Privat

Peter Åkerström är inte den första OR-ordföranden att missnöjd hoppa av sitt uppdrag.

Kattarina Hjern brann för partiet, men tröttnade på de härskartekniker och förminskanden hon upplevde sig bli utsatt för.

– När jag läser om hur fegt styrelsen hanterade Peters situation kommer igenkännandet, säger hon.

Lojal mot partiet och utan intresse av att, som hon uttrycker det, ”tvätta en smutsig byk offentligt” har hon valt att ligga lågt med varför hon bara blev knappt ettårig som partiordförande i Oberoende realister.

Hon uttryckte både glädje och stolthet över att vara första kvinna på posten i ett parti som tidigare kritiserats för att vara styrt av uteslutande män, men när hon lämnade över ordförandeklubban till Peter Åkerström för ett år sedan var det med en helt annan känsla.

– Jag valde att avgå. Min situation var annorlunda än Peters, jag är ju kvinna, stark och stridbar, och många män har svårt för sådana som mig, säger hon.

– När män möter sådana som mig, som de inte kan hantera som de vill, så är det vanligt att han/man övergår till härskartekniker och förminskanden, och det var det jag blev utsatt för. Jag tyckte först att beteendet var skapligt barnsligt, men det eskalerade och till slut upplevde jag det så illa att jag valde att avgå som ordförande.

Trodde på partiet – som hon lämnat helt

Kattarina Hjern är tydlig med att hon trodde på OR som parti från första början och var en av dem som var med och lade grunden till det som skulle bli den historiska valsegern i september 2018.

Peter Åkerström har deklarerat att han både avgår som ordförande i Oberoende realister, samt avslutar sina politiska uppdrag för partiet, samt avslutar sitt medlemsskap för det.
Peter Åkerström har deklarerat att han både avgår som ordförande i Oberoende realister, samt avslutar sina politiska uppdrag för partiet, samt avslutar sitt medlemsskap för det. Foto: Daniel Olausson

Idag har hon ingen relation till partiet. Hon blev kvar som medlem i OR även efter att ha lämnat sitt ordförandeuppdrag, men valde att över en natt avsluta allt sitt engagemang när ett diskussionsfyllt medlemsmöte några månader senare slutat med att en person i partitoppen deklarerat att han skulle sluta om han inte fick igenom sitt förslag.

– Och INGEN sa emot, konstaterar hon med eftertryck.

– Härskartekniker och annat kan jag leva med, men när det övergår till ren diktatur vill jag inte vara med längre. Dagen efter sade jag ifrån mig allt och har inte ångrat en sekund. Däremot tycker jag att partiet har utvecklats åt helt fel håll, och jag kan aldrig i livet tänka mig att det var den här målbilden som Peter Åkerström hade när han skapade Oberoende realister.

Hur menar du då?

– Jag tycker att mycket har varit bra med OR, och allra bäst i början. Den utveckling som partiet har gjort upplever jag dock som riktigt sorglig – i många delar har OR:s företrädare betett sig illa, till exempel i sociala medier där man haft som praxis att dumförklara politiska motståndare eller personer som vågat ifrågasätta dem.

Tror förlusten kostar på

Tillsammans med Ulrika Fröding har Kattarina Hjern startat den så kallade Tantkanalen där man med humor och allvar synar den politiska arenan i Hagfors och där får förstås Oberoende realister som det styrande partiet en del kängor.

Kattarina Hjern förklarar att det primärt inte har något med hennes uttåg att göra, hon ser det dels som en plattform där kvinnofrågor kan lyftas, dels som ett forum där hon kan uttrycka sina åsikter och syna den alldeles för stora andel män som sitter på makten i kommunen.

Hon tror också att förlusten av Peter Åkerström blir större än det som partiets företrädare uttryckt externt.

Vad tror du händer nu?

– Jag vet inte. Peter har ju ändå varit motorn i OR och har gjort en massa saker i kulisserna. Hans betydelse för partiet är ju större än enorm, och jag tror att OR får svårt att överleva den här smällen. Jag tror att folk har tröttnat på drama, dumförklaringar och nu detta.

LÄS OCKSÅ:

LEDARE: OR-Åkerströms avhopp var nästan komiskt förutsägbartFischer (OR) besviken: ”Det är som det är, det finns alltid två sidor”Ny ordförande i OR: ”Det känns hedrande”Beklagar avhoppet: ”Jag tycker nog att det är en överreaktion”Nu lämnar OR-grundaren partiet: ”Jag har jävligt svårt för oärliga personer”

Artikeltaggar

HagforsKattarina HjernOberoende realisterPeter ÅkerströmPolitik

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.