Insändare: Våldet är skadligt för kärleken

Insändare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Vid förra veckans Oscarsgala slog skådespelaren Will Smith till komikern Chris Rock, efter att denne skämtat om Smiths fru, Jada Pinkett Smith.
Foto: Chris Pizzello
Våld är något som präglar världen och inte minst sagt Sverige. Men våld förknippas oftast med män som slår män, inte för att de nödvändigtvis uppskattar varandra utan för att de, tvärtemot, avundas av varandras närvaro. Lojalitet och stolthet kan få en man att göra orimliga saker.

Nu tänker säkert ni att jag generaliserar män, det är bara män som slåss och bara män som gör orimliga saker för lojalitet och stolthet. Varför jag använder mig av termen ”män” istället för ”inte alla män” är för att ordet män indikerar på männen som har utfört de våldsbrottsliga handlingarna, de män som knyts till krönikan ni läser är de män som begått våldsbrott. Inte alla män, men män.

Dessa våldsbrott präglas av gängkriminalitet och mörkersiffran är obehagligt stor. Inte bara för män utan också kvinnor. Mäns våld går inte bara ut över man mot man. Man mot fru, flickvän eller dotter förekommer oftast också.

Varför vet man inte helt säkert, om man frågar en man varför han misshandlat sin fru kommer han svara på två olika sätt. Det var inte min mening att slå henne eller varför skulle jag inte slå henne?

Det Will Smith sa häromdagen om att ”kärlek får en att göra dumma saker”, gav mig kalla kårar samtidigt som en flamma i mitt bröst brast ut.

Nej, ville jag säga, nej är rätt ord för den meningen och egentligen skulle det inte behövas någon förklaring. Men jag kommer ge er en förklaring ändå.

Kärlek och våld ska aldrig förekomma i samma mening. Det finns ingen anledning att kärlek och våld hamnar i samma mening. Kärlek är ett ord fyllt med glädje, värme och trygghet medan våld är präglat av råhet, kyla och hot. Hur kan man då tycka att kärlek kan vara en bra förklädnad för en våldshandling?

Jag vet inte, för att man ska ha något att skylla på när man bara råkar slå sin fru. ”Du vet att jag älskar dig”

Det syns eller märks inte när du slår din fru, din kärlek lyser inte igenom när du genomför våldshandlingarna.

Våld är en sakfråga om rätt och fel men kärlek är inte det. Och ingen, absolut ingen ska behöva stå ut med meningen där våld och kärlek är med samtidigt. För den meningen finns och används för ofta. Våldet är inte det enda samhällsproblemet som uppstår, vilka våldet riktas mot och vilka som är sårbara för våldet. Kärlek får en att göra dumma saker, men dumma saker innefattar inte våld.

Linn

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.