Hoppa till huvudinnehållet

Debatt: Regionen kan använda pengarna bättre än på medverkan vid Bokmässan

Publicerad:
Louise Alvarsson och Malin Edgren.
Louise Alvarsson och Malin Edgren.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Region Värmland överväger att inte delta vid årets Bokmässa i Göteborg. Det är klokt, det bör finnas bättre sätt att främja läsande och skrivande i Värmland med pengarna som läggs på Bokmässan, skriver författarna och entreprenörerna Malin Edgren och Louise Alvarsson.

Vi har kunnat läsa i de värmländska tidningarna att Region Värmland överväger att inte medverka vid årets Bok- och biblioteksmässa i Göteborg. Skälet som anges är att regionen tvekar om mässmontern är det bästa sättet att använda den halva miljon kronor som evenemanget kostar årligen.

Det är ett klokt övervägande. Gynnar de fyra mässdagarna på annan ort den värmländska litteraturen på allra bästa sätt eller finns än mer träffsäkra aktiviteter?

De senaste åren har Region Värmland tagit flera nya, intressanta initiativ såsom Drömsommarjobbets inriktning mot skrivande, litterärt mentorskap, utbildandet av ett större antal läsledare inom metoden Shared Reading och det ambitiösa projektet Värmland Läser 2.0.

Det visar på en progressiv och seriös hållning till läsande och skrivande som är så viktigt för såväl demokrati och folkhälsa som för utvecklingen av framtida värmländska författarskap.

Litteraturen i Värmland har verkligen många styrkor och fördelar. En historisk litteraturskatt, ett stort antal nu verksamma författare och engagerade föreningar på olika platser i vårt stora län, för att nämna några. Undertecknade är två entreprenörer inom läs- och skrivfrämjande som välkomnar Region Värmlands översyn.

Vi tror att det finns fler som liksom oss ser med intresse på vad regionen föreslår som alternativt användningsområde för de medel som hittills öronmärkts för Bokmässan. Det är ett naturligt och spännande steg att undersöka andra sätt att bygga vidare på den värmländska berättartraditionen.

Kanske är det nu utrymmet finns för att förverkliga ett litteraturhus istället, som kan verka för den värmländska litteraturen årets alla dagar. Förebilder, inspiration och arbetslust saknas inte!

Malin Edgren, författare och entreprenör

Louise Alvarsson, författare, skrivpedagog och entreprenör

Artikeltaggar

Bokmässan i GöteborgDebattLouise AlvarssonMalin EdgrenRegion VärmlandVärmlands län