Hoppa till huvudinnehållet

Blomquist slår ifrån sig: ”Jag är förd bakom ljuset”

Publicerad:
Pär Blomquist har i dag avancerat till områdeschef för folkbildning och kultur inom hela Region Värmland. Han hävdar att han blev lika chockad som alla andra när bedrägerierna i Kyrkerud uppdagades.
Pär Blomquist har i dag avancerat till områdeschef för folkbildning och kultur inom hela Region Värmland. Han hävdar att han blev lika chockad som alla andra när bedrägerierna i Kyrkerud uppdagades. Foto: Jan Nordenberg

Pär Blomquist nekar bestämt till att han i ett tidigt skede skulle ha fått kännedom om problem kring den biträdande rektorn på Kyrkeruds folkhögskola.

– Jag är förd bakom ljuset precis som alla andra, säger han till VF.

Det var vid årsskiftet 2009-2010 som Pär Blomquist tog över rollen som rektor för Kyrkerud, då fanns den numera dömde mannen på skolan sedan drygt ett årtionde tillbaka. De båda fick en nära arbetsrelation och mannen avancerade till biträdande rektor med stort egenansvar, då Blomquist jobbade största delen av tiden på annat håll.

Efter förskingringsdomen: ”Ansvaret faller tungt på rektorn”

– Jag hade tillit till honom, han gjorde så vitt jag kunde bedöma ett bra arbete och hade ett stort engagemang för skolan. Men det skulle ju visa sig att det inte var hela bilden.

Hur reagerade du när du fick vidden av bedrägerierna klart för dig?

– Först blev jag väldigt arg, sedan självklart besviken. Jag har ju läst förundersökningen och det är lögner hela vägen. Han påstår bland annat att jag skulle ha godkänt inköp och varit införstådd med kontanthanteringen. Det stämmer självklart inte. Han har manipulerat och ljugit på ett oerhört förslaget sätt.

Det finns uppgifter om att anställda ska ha tagit upp misstankar med dig?

– Inte om några oegentligheter, det skulle jag i så fall ha tagit tag i.

En före detta anställd vittnade om att hon våren 2014 tog upp kontanthanteringen med dig, att hon kände sig otrygg och ville få ett slut på det?

– Jag känner inte igen det. Jag har också vittnat under ed om mina upplevelser, och det första jag hörde om kontanthanteringen var på hösten 2015 när en före detta sommarkurselev mejlade om det. Det var veckan innan oegentligheter uppdagades.

Det framstår som näst intill otroligt att du som rektor inte kände till att mer än en miljon i kontanta pengar kom in till skolan varje år?

– Jag kan förstå att det ser märkligt ut, men så var det. När jag själv var där och åt lunch skrev jag upp det så det drogs på lönen, just för att vi inte hade kontanthantering. Så vitt jag kände till.

Revisorerna reagerade på kontanthanteringen redan 2011, och återigen 2014. Var inte det en varningsklocka?

– Nej, så var det inte. Det finns visserligen en uppgift om det i revisionsrapporten för 2015, men det stämmer inte. Det fanns inget om kontanthanteringen på just Kyrkerud i de tidigare två rapporterna. Det och flera andra punkter var felaktiga i den rapporten.

Dåvarande ordföranden för revisionen Jonny Mattson hävdar att så var fallet?

– Det får stå för honom.

Under tingsförhandlingen i Värmlands tingsrätt satt Pär Blomquist med även under dagar då han inte vittnade. Något som enligt VF:s uppgifter inte uppskattats av alla nuvarande och tidigare anställda som även vittnade om saker som berörde honom.

Var det lämpligt att sitta med under andras vittnesmål?

– Jag och flera i ledningen från Kyrkerud har funnits med som ett stöd för de anställda. Ingen har kommit med några synpunkter om det till mig.

Artikeltaggar

ÅrjängBrott & blåljusKyrkeruds Folkhögskola

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.