LEDARE: Busch kastar rätt många stenar i sitt lilla glashus

Ledare
PUBLICERAD:
Om Ebba Busch och KD verkligen är ”redo att ta tag i vården” sitter de vid makten i flera av Sveriges regioner redan. Börja där!
Foto: Tommy Andersson
Det är verkligen bara ett par dagar sedan ledarsidan uppmärksammade speciellt Kristdemokraternas totala hyckleri när det gäller sjukvården.

Kristdemokraternas Ebba Busch tar alla tillfällen att rasa mot exempelvis vårdköer eller problemen inom förlossningsvården, delar upprörande artiklar om någon som hamnat råkat illa ut och menar att detta bara komma till rätta genom ett maktskifte.

Hennes kritiker kontrar med att till svar publicera en karta över de svenska regionerna och hur maktförhållandena i dessa ser ut. Högerpartierna är i total majoritet och KD sitter i styret i flera.

Man önskar ju att någon lite vänligt påmint Busch om det under helgens KD-dagar i Karlstad i helgen. Då hade det nämligen låtit mindre ihåligt när hon sågade regeringen för brister i vården och kräver satsningar i form av lönesatsningar på vårdpersonal med bland annat högre ingångslöner, på att korta vårdköer och locka tillbaka vårdpersonal som lämnat vården.

Problemet är ju inte förslagen som sådana. De är alldeles utmärkta. Det finns inget jag skulle se fram emot mer än om flera partier ute i regionerna skulle gå till val på att höja vårdlönerna!

Problemet för Busch är däremot att ingen av de regioner Kristdemokraterna själva är med och styr gjort mycket till ansträngning själva för att driva igenom den politik hon nu utmålar som borgerlig. Så mycket litar KD på regionpolitikerna att de hellre ser lägger styrningen av vården ännu längre ifrån medborgarna.

I sitt tal passade Ebba Busch på att fortsätta attackerna mot Socialdemokraterna – speciellt anklagades partiet för att sätta makten framför allt.

Just den sista anklagelsen känns väl så där lagom träffande när den kommer ifrån en partiledare som i sin egen jakt på makt slängt alla förbehåll hon tidigare haft om att samarbeta med Sverigedemokraterna överbord på rekordkort tid.

När man väljer att myspysa med Jimmie Åkesson och vända bort blicken varje han eller SD-företrädare gör främlingsfientliga utspel, eftersom man vet att det är den enda vägen för ett maktskifte, ska man kanske tala lite tystare om andras makthunger…

Busch anklagade bland annat Socialdemokraterna för att ”köpa stöd” genom den höjning av garantipensionerna man förhandlat om med Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Socialdemokraterna gick med på höjningen för att säkra Vänsterpartiets stöd för Magdalena Andersson som statsminister, menar Busch.

Visst, i nån mån är det ju så. Vill en minoritetsregering ha stöd för sin politik – eller sina utnämningar, ja då krävs stöd från andra partier. I alla fall passivt. Då får man göra precis vad ett regeringsalternativ med flera olika partier gör – förhandlar.

I frågan om garantipensionerna var det inte heller som att man stod speciellt långt ifrån varandra i sakfrågan, att pensionärerna med lägst pensioner har för låga pensioner tycker Socialdemokraterna också.

Sen kan man alltid tvista över om det är rimligt att göra upp om höjda pensioner utanför pensionsuppgörelsen där alla riksdagspartier utom Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna ingår. Det finns tveklöst ett värde att låta exempelvis både pensionssystem och försvarspolitik bygga på breda parlamentariska överenskommelser.

För om man nu tycker att det är jobbigt att S, V och MP vill höja de allra fattigaste pensionärernas inkomster bör man vara medveten om att det inte är i närheten av vad SD kommer att kräva – och få – av KD och M för att låta dem bilda regering i höst om högerblocket vinner valet.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.