Hoppa till huvudinnehållet

Tog miljoner från folkhögskola – 52-åring döms till fängelse

Publicerad:
På fredagen dömdes 52-åringen till fängelse för grov förskingring och grov trolöshet mot huvudman.
På fredagen dömdes 52-åringen till fängelse för grov förskingring och grov trolöshet mot huvudman. Foto: Tommy Andersson

En 52-årig tidigare anställd på en folkhögskola i länet döms nu till mer än två och ett halvt år i fängelse för att bland annat ha förskingrat tre miljoner kronor från skolan.

Enligt åtalet, och nu också enligt domen, höll mannen under flera år sommarkurser som han tog betalt för i kontanter – i praktiken handlade det om miljonbelopp varje sommar i åtminstone tre år.

Först efter att en sommarstudent började be om kvitto på betalningen uppdagades härvan.

En anställd på folkhögskolan vittnade under rättegången hur det ”omsattes fruktansvärt mycket kontanter” under somrarna och hur hon fann det ”obehagligt” att hantera summorna.

52-åringen själv har uppgett att så gott som alla som jobbade på folkhögskolan kände till skåpet i källaren där han förvarade pengarna, och att rektorn var ”fullt medveten” om vad som pågick – något såväl rektorn som de anställda förnekat.

Kritiserar regionen

Tingsrätten skriver vidare att 52-åringen ”under flera år på ett systematiskt vis utnyttjat de bristfälliga rutinerna kring sommarkursernas avgiftsbetalningar” och att det inte kan handla om något annat än en grov förskingring.

Rätten återkommer till just rutinerna i ett senare stycke där regionens koll ifrågasätts. Tingsrätten ställer sig frågande till hur ”den omfattande kontanthanteringen, som inte på något sätt bokfördes, kunnat fortgå utan att någon utanför (folkhögskolan) reagerade” och slår fast att en intern revision från Region Värmland ”hade förmodligen omgående upptäckt att betalningarna av sommarkursavgifterna var borta”.

Köpte ljusstake för 1 100

Men – 52-åringen döms även för grov trolöshet mot huvudman. Han åtalades nämligen också för att under flera år ha låtit folkhögskolan betala prylar som han sen tog hem till sig. Allt som allt ska det röra sig om köp för lite mer än två miljoner kronor och sakerna han köpt varierar i både kostnad och storlek. Vikportar för 50 000 kronor, en dator för nära 20 000 kronor, en ljusstake för 1 100 kronor – och så vidare. Total summa: 1,7 miljoner, exklusive moms. En summa som Region Värmland fått stå för, alltså.

52-åringen har uppgett att mycket av allt som köpts användes inom skolans utbildningsramar – vilket förnekas av anställda på folkhögskolan: ”NN:s (52-åringens) förklaringar faller också många gånger på sin egen orimlighet”, skriver tingsrätten som samtidigt slår fast att mycket av det som köpts är ”verksamhetsfrämmande för en folkhögskola med i huvudsak konstnärlig inriktning. Mycket handlar om byggmaterial”.

Nu döms alltså 52-åringen mot sitt nekande till två år och nio månaders fängelse. Han ska också betala skadestånd på sammanlagt 4,8 miljoner kronor till Region Värmland. Han ska också stå för 200 000 kronor av advokatkostnaderna.


Läs mer:

Förskingringen på folkhögskolan: Åklagare yrkar på fängelseMisstänkte 52-åringen: ”Det är riktigt uschligt”Folkhögskoleåtalet: Svindlande mängder med inköpÅtal väckt för grova förskingringen på folkhögskola

Artikeltaggar

Brott & blåljusRegion VärmlandVärmlands län

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.