Hoppa till huvudinnehållet

Regiondirektören: ”Känslan var att det skulle bli en fällande dom”

Publicerad:
Regiondirektören Peter Bäckstrand är nöjd med domen mot 52-åringen som förskingrat miljontals kronor. ”I dag vågar jag lova att något liknande aldrig skulle kunna hända igen”.
Regiondirektören Peter Bäckstrand är nöjd med domen mot 52-åringen som förskingrat miljontals kronor. ”I dag vågar jag lova att något liknande aldrig skulle kunna hända igen”. Foto: Peter Bäcker

Regiondirektören Peter Bäckstrand är tillfreds med domen mot den före detta biträdande rektorn på Kyrkeruds folkhögskola.

– Det är ju ofantligt stora belopp av skattebetalarnas pengar som svindlats undan.

Det var för snart sju år sedan, hösten 2015, som det uppdagades att den biträdande rektorn agerat på ett bedrägligt sätt.

Tog miljoner från folkhögskola – 52-åring döms till fängelse

Det handlade dels om kontantavgifterna för skolans populära sommarkurser, dels om stora mängder inköp av saker som en skola inte rimligtvis kan ha användning för. Bara för åren 2012 - 2015 omfattade det cirka 5,5 miljoner kronor.

Regionens egen arbetsrättsliga utredning gick snabbt, konstaterar Peter Bäckstrand:

– Redan efter en vecka hade vi fog för avsked, och därefter har vi avvaktat polisens utredning. Tyvärr har det dragit ut väldigt mycket på tiden, men under resans gång har vår känsla av att det i slutänden skulle leda till en fällande dom bara stärkts. Det känns bra att rätten landade i det beslutet.

Direktören har själv inte varit på plats under tingsförhandlingarna, men det har totalt ett tiotal medarbetare. Något som de upplevt som påfrestande, och som regionen behövt hantera:

”Har varit en jobbig tid”

– Det har varit en jobbig tid för dem, både att gå och vänta så här länge under utredningstiden och under själva rättegången. Nu på slutet har vi haft personal på plats ute vid skolan för att stötta.

I domen delar Värmlands tingsrätt även ut en del kritik till Region Värmland. ”Det framstår i tingsrättens ögon som svårförståeligt hur den omfattande kontanthanteringen, som på inget sätt bokfördes, kunnat fortgå i flera år utan att nån utanför Kyrkeruds folkhögskola reagerade”, skriver man bland annat.

Peter Bäckstrand anser dock inte att det är så konstigt:

– Det här handlar ju om en person som ljugit och manipulerat på ett sätt som gjort att det inte ens gått att hitta i revisionerna. På frågan om det förekommer kontanthantering har han svarat ”nej, absolut inte”, till exempel.

Förskingringen på folkhögskolan: Åklagare yrkar på fängelseMisstänkte 52-åringen: ”Det är riktigt uschligt”Folkhögskoleåtalet: Svindlande mängder med inköp

– Med det sagt har vi gått igenom alla rutiner och riktlinjer för hur verksamheterna och deras ekonomi kontrolleras. I dag känner jag mig trygg med att något liknande aldrig ska kunna hända igen, varken på Kyrkerud eller någon annanstans.

• Mannen ska betala totalt 4,8 miljoner i skadestånd till regionen, tror du att ni någonsin kommer få de pengarna?

– Det kan jag inte spekulera i, men vi har våra rutiner för hantera indrivning och de kommer vi att använda oss av.

Artikeltaggar

Brott & blåljusKyrkeruds FolkhögskolaPeter BäckstrandVärmlands län

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.