LEDARE: Visst går det att få valfrihet utan vinster i skolan

Ledare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Annie Lööf (C) är benhård i sitt försvar av vinstdrift i svenska skolor - men en klar majoritet av hennes egna väljare håller inte med.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
I mars 2022 fyllde den svenska friskolereformen 30 år. Det som enligt de dåvarande förespråkarna skulle gynna små, lärardrivna enheter har blivit ett paradis för vinstdrivande skolkoncerner. Detta trots att svenska folkets motstånd mot vinstuttag är stort och konstant.

När SOM-institutet den 30 mars presenterade höstens SOM-undersökning hade motståndet ökat sedan förra året. 67 procent av svenskarna tycker att det är ett bra förslag att inte tillåta vinstutdelning i offentligt finansierad vård, skola och omsorg. Förra året var det 64 procent.

Sedan SOM-institutet började ställa frågan, aldrig har motståndet mot vinstuttag i välfärden legat under 59 procent.

Finns det någon fråga där politiken går i sådan otakt med väljarna? Inte ens bland väljarna som definierar sig som höger i SOM-undersökningen finns det stöd för vinster i välfärden. Bland Centerpartiets väljare är 70 procent för en vinstbegränsning. (Katalys, 2021) En fjärdedel av partiets väljare kan tänka sig att byta parti på grund av frågan.

Ändå är ses det som en naturlag för alla partier till höger om Miljöpartiet att privat driven offentligt finansierad verksamhet ska ta ut vinster från medborgarnas skattepengar.

I Dagens ETC gick det samma dag som SOM-undersökningen släpptes att läsa om Peje Emilsson, lobbyisten som blivit miljonär bland annat genom att starta Kunskapsskolan. Emilssons PR-byrå Kreab var även drivande i att Sverigedemokraterna bytte sida i frågan om vinster i välfärden och nu är för vinstuttag.

Peje Emilsson som kraft bakom ska inte underskattas. Han har lyckats få oss, väljare som högerpolitiker, att tro att det inte går att få valfrihet utan vinst. Och det är även så väljarna kan bortse från de borgerliga partiernas vinstförespråkande – utan vinster försvinner barnens skola eller den närmsta vårdcentralen.

Eftersom välfärdsföretagen bedyrar att de är i branschen för att erbjuda alternativ till det offentliga, inte ta ut miljonvinster, borde det gå att ta bort möjligheterna att göra vinst utan att de godhjärtade välfärdskoncernerna lägger ner sin verksamhet.

Det är dags att syna korten. Väljarna må vilja ha valfrihet, men de vill inte ha en välfärd som läcker pengar till skolägarna. Efter nästa val måste vinsterna förbjudas. Och det går. Det är politikerna som har skapat ett system som tillåter att skattepengar gör “välfärdsentreprenörer” till miljonärer. Det innebär att politiker även kan besluta sig för att offentligt finansierad verksamhet inte får dela ut skattepengar som vinst.

I slutändan är det inte svårare än så. Politik är att vilja, sa Olof Palme. Och det är tydligt att politikerna inte vill stöta sig med väljarna i valfrihetsfrågan. Det borde vara en av Socialdemokraternas största uppgifter i valrörelsen att visa hur valfrihet går att kombinera med ett vinstförbud i välfärden.

30 år efter det fria skolvalets införande är det dags att göra något åt vinstuttagen. En majoritet av väljarna har väntat i minst tio år.

Lisa Gemmel

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.