Hoppa till huvudinnehållet

Lastbilstjuv hittades i saccosäck på flygplatsen: ”Mirakel att ingen skadats”

Publicerad:
Vid Högboda krockade den drogpåverkade mannen med ett vägräcke efter att ha stulit en tung lastbil från ett företag i Arvika.
Vid Högboda krockade den drogpåverkade mannen med ett vägräcke efter att ha stulit en tung lastbil från ett företag i Arvika. Foto: Polisen

En 40-årig man misstänks ha gått bärsärk – och det rejält under inledningen av mars månad.

Mannen ska dels ha stulit en lastbil, kört vansinnesfärd, dels hotat en man med kniv, utsatt flera trafikanter för ren dödsfara och varit påverkad av droger.

Under lite drygt två veckor i mars greps den 40-årige mannen från Arvika flera gånger, kom ut och fortsatte sedan med sin brottslighet. Själv säger han att det är suddigt och blurrigt och allt på grund av droger, men att han erkänner en stor del av brotten han nu har åtalats för.

Och vad handlar det hela om då?

Både stölder, grov vårdslöshet i trafik, olaga hot, bilstölder och narkotikabrott.

Den 5 mars noterade gymmedlemmar i Kil hur en man med ett speciellt utseende smög runt i lokalen. Senare upptäckte två av dem att deras jackor saknades – och så även deras personbil.

Bilen, den hittades senare i Arvika, halvt sönderslagen och inte i det skick paret lämnade den.

Ett par dagar senare larmade en lastbilschaufför, i höjd med Högboda, om en annan tung lastbil som betedde sig ytterst märkligt. Den vinglade över vägbanan, körde in i vägräcken, ökade hastigheten och saktade in. När han ringde bolaget bakom bilen fick han höra att fordonet var stulet.

Stal från företag

Bakom ratten satt 40-åringen som, trots att han saknade körkort och var rejält drogpåverkad, lyckades komma ända till Karlstad airport. Där parkerade han inne på ett område, hoppade ur och la sig för att sova i lekrummet. Det var också där, på en saccosäck, som polisen fann honom sovandes.

”Han är släpig i talet och sluddrar när han talar. Om han har kört lastbil i liknande tillstånd är det ett mirakel att ingen hade skadats”, skriver polisen i sin rapport.

Själv minns 40-åringen knappt någonting, men erkände alla brott. Med andra ord: Grovt tillgrepp av fortskaffningsmedel, grov vårdslöshet i trafik, ringa narkotikabrott, olovlig körning och grovt rattfylleri.

Brottet bör bedömas som grovt eftersom körningen innebar påtaglig fara för trafiksäkerheten genom att han forcerat en låst grind, kört vingligt, hållit ojämn hastighet, pendlat mellan två körfält, varit nära att preja en annan bil som tvingats gasa för att undvika en kollision och kolliderat med vägräcken”, skriver åklagaren i sin stämningsansökan.

Mannens brottsliga månad tog slut efter ett inbrott hos hemtjänsten i Arvika. Han fick inte igång kommunens bil som var försedd med alkolås. Men innan dess hann han krossa ett fönster på kontorsbyggnaden.
Mannens brottsliga månad tog slut efter ett inbrott hos hemtjänsten i Arvika. Han fick inte igång kommunens bil som var försedd med alkolås. Men innan dess hann han krossa ett fönster på kontorsbyggnaden. Foto: Polisen

Men det slutade förstås inte där. På morgonen den 14 mars bröt sig mannen in i ett källarförråd, blev upptäckt av en polis och hotade då denne till livet.

– Kom inte nära, jag ska slå ihjäl dig, skrek mannen samtidigt som han enligt polisen viftade med en kniv och kofot för att förstärka hotet.

Stöldturnén fortsatte på kvällen då hemtjänstpersonal plötsligt hörde hur en ruta krossades intill deras kontor. Kvinnorna gick ut, såg en man med huvtröja ta sig in och ringde då polisen.

Patrullen anlände kort därpå och fann mannen sittandes i en av kommunens bilar – i full färd att försöka lyckas överlista alkolåset på bilen. Förgäves.

Mannen greps och häktades ett par dagar senare. Från att ha erkänt övriga brott var han nu lite mer återhållsam.

– Jag skiter i vilket. Varken erkänner eller förnekar brott, säger han i förhör.

Nu har dock 40-åringen åtalats för tolv olika brott, fördelat på fyra olika tillfällen.

Artikeltaggar

ArvikaÅtalGrov vårdslöshet i trafikGrovt tillgrepp av fortskaffningsmedelHögbodaKarlstadPolitikRattfylleriRinga narkotikabrottStölderVärmlands tingsrätt

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.