Hoppa till huvudinnehållet

Landshövdingen på besök i Bäckhammars bruk: ”Det var lärorikt och viktigt”

Publicerad:
Reporter Mats Zetterberg
Mats Zetterberg
mats.zetterberg@vf.se
Lars-Uno Fransson, Georg Andrén och Viktor Schützer deltog i rundvandringen. Här visades renseriet.
Lars-Uno Fransson, Georg Andrén och Viktor Schützer deltog i rundvandringen. Här visades renseriet. Foto: Mats Zetterberg

Under onsdagen besökte landshövding Georg Andrén Bäckhammars bruk.

– Jag kom hit för att få veta mer om produktionen och vilka utmaningar företaget står inför. Det var ett lärorikt och viktigt samtal, säger han.

Landshövdingen fick en rundvandring i produktionen. Han tittade in i renseriet, barkpannan och i massatillverkningen. Georg Andrén fick också ta del av pappersmaskinen. Han gavs samtidigt information om de utvecklingsplaner bruket har.

– Vi tittar på möjligheterna att bygga ett nytt renseri. Vi funderar också på att göra en ledning för rent och renat processvatten ut till Vänern. Dessutom har vi sökt nytt tillstånd för att kunna öka produktionen, säger Christian Persson, produktionsdirektör.

Nordic Papers förhoppning är de ska få tillståndet i början av nästa år. Om det blir så ger det bruket möjlighet att bygga om för det under sina höststopp 2024 och 2025.

Återstår förprojektering

– Det återstår en viss förprojektering innan vi har gjort kostnadsberäkningarna, fortsätter han.

Lignocity och Lixea har landshövdingen inte besökt än. Han ser fram emot att få göra det.

– Det verkar vara jättespännande forskning som pågår där. Även Nordic Paper jobbar mycket med att bli så cirkulära som möjligt och arbetar mycket med hållbarhet när det gäller allt från miljö till transporter, säger Georg Andrén.

Landshövdingen konstaterar att alla värmländska skogsbolag har liknande utmaningar, att locka personal. Därför är han glad över det samarbete skogsbolagen har, oavsett ägare.

Lars-Uno Fransson berättar för landshövdingen om barkpannan.
Lars-Uno Fransson berättar för landshövdingen om barkpannan. Foto: Mats Zetterberg
Georg Andrén får förklarat processen, från bark till papper av fabrikschefen Kristin Israelsson.
Georg Andrén får förklarat processen, från bark till papper av fabrikschefen Kristin Israelsson. Foto: Mats Zetterberg

Artikeltaggar

BäckhammarKristinehamns kommunNäringsliv

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.