Hoppa till huvudinnehållet

Humana: ”En förenklad och därför missvisande slutsats”

Publicerad:
Humana anser att det ger en både förenklad och felaktig bild att bara jämföra förhållandet mellan personalkostnader och omsättningen. Foto: HP Skoglund

Att döma en verksamhet utifrån relationen personalkostnader och omsättning är missvisande.

Det svarar Emma Blomqvist, pressansvarig för individ och familj på Humana.

– Det viktiga är att vi har rätt bemanning på våra enheter och ytterst att vi levererar en omsorg av hög kvalitet, säger hon.

Tankesmedja frågande kring Plaetas personalkostnader: ”I mina ögon jätteovanligt”

Emma Blomqvist och Humana köper inte riktigt Åsa Plesners resonemang om att siffrorna skulle påvisa att Plateas personal antingen skulle vara underbetald eller för få till antalet .

– Det blir en förenklad och därför missvisande slutsats att dra, svarar hon i ett mejl där hon utvecklar:

– Humana har kollektivavtal som vi följer, vi tillämpar individuell lönesättning och för att kunna erbjuda en omsorg av hög kvalitet är det grundläggande för oss att ha en bra bemanning. Detta är också delar som vi har rutiner och system för hur vi arbetar med och som vi löpande följer upp. Att enbart sätta personalomkostnaderna i relation till den totala omsättningen ger inte en fullständig bild av vilka kostnader som finns för att driva HVB-verksamheter och säger inte heller något om lönenivåer eller faktisk bemanning.

Olika behov – olika kostnader

Emma Blomqvist förklarar vidare hur Humanas verksamheter har olika behov av personal beroende på vilken typ av enhet det rör sig om, eller på sina klienters behov. Hon redogör också för hur verksamheterna har fler kostnader än för personal och det är allt från hyror, underhåll och it, till inredning, utbildning och kostnader för stödfunktioner av olika slag.

– För Humana är medarbetarna väldigt viktiga. Vi erbjuder vår personal kontinuerlig utbildning, handledning och olika former av stöd, med fokus på hög kvalitet och rätt kompetens på våra verksamheter.

Många av era boenden har rätt höga vinstmarginaler på en bra bit över 10 procent, hur ser ni på det?

– Vi har totalt ett 60-tal HVB-enheter i Sverige och vi har både verksamheter som går med ett större eller mindre överskott, och verksamheter som går med underskott, säger Emma Blomqvist och hänvisar vidare till hur Humanas totala individ- och familjeomsorg redovisar en rörelsemarginal på 7,5 procent för 2021.

– Det viktiga är att vi har rätt bemanning på våra enheter och ytterst att vi levererar en omsorg av hög kvalitet. Det gör vi genom att bedriva ett systematiskt kvalitetsarbete och där ingår också en omfattande uppföljning. Att ha en bra bemanning är grundläggande för att kunna erbjuda en bra omsorg.

Artikeltaggar

HagforsHumanaPlateaPojken och HVB-hemmetVård och omsorg

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.