Insändare: USA är på ett sluttande plan

Insändare
PUBLICERAD:
Håller USA på att förlora sin ledarroll i världen? På bild är president Joe Biden.
Foto: Evan Vucci
Inget imperium är evigt. Till och med det romerska föll samman. Det brittiska imperiet likaså. Det nazistiska tusenårsriket reducerades till tolv år. Är det slutet av USA-imperiet vi kan ana nu?

Alfred W. McCoy har skrivit boken "I skuggan av det amerikanska århundradet". Han är professor i historia vid University Wisconsin-Madison. Hans inriktning är Sydostasiatisk historia, moderna imperier och amerikansk utrikespolitik.

Vetgiriga och politiskt intresserade får garanterat behållning av läsningen. Det mest intressanta är dock författarens slutsatser av sina studier och forskning.

McCoy hävdar att den amerikanska dominansen har passerat bäst före-datum. Nationella underrättelserådet i Washington meddelade redan 2008 att "USA:s makt befann sig på ett sluttande plan.". I en senare rapport, Global Trends 2025, var pessimismen ännu tydligare: "den överföring av global rikedom och ekonomisk kraft som nu pågår – i stort sett från väst till öst ... saknar motstycke i modern historia." På grund av Kinas enorma utveckling kan USA:s världsmakt, enligt McCoy, "komma att upphöra till 2030, vare sig det nu sker med en smäll eller med gnäll."

Redan idag är Kina en stark utmanare inom viktiga områden som ekonomi, teknik, industriproduktion och militär styrka. Kina har under 2000-talet aktivt byggt ut infrastruktur inom Eurasien genom stora satsningar på järnvägar. Hans slutsats angående detta är att vi kan tänka oss fyra scenarier.

1: En framväxande ny världsordning.

2: Ekonomisk nedgång.

3: En militär olycka.

4: Ett tredje världskrig.

Till detta måste fogas hotet om klimatförändringar. Förenta Staterna kommer att förlora världsdominansen och förlora sin ledarroll. I värsta fall varnar McCoy för att konkurrenterna kommer att utsättas för militära åtgärder.

Kriget i Ukraina är med stor sannolikhet en del av en skrämmande framtid.

Hans Skagerlind

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.