Hoppa till huvudinnehållet

Ohlsson om cynism, återfunna fotbollsglädjen och framtiden: ”Blir en diskussion”

Publicerad:
Sebastian Ohlsson har utgående kontrakt men trivs med fotbollslivet i Degerfors och ser inget slut på karriären.
Sebastian Ohlsson har utgående kontrakt men trivs med fotbollslivet i Degerfors och ser inget slut på karriären. Foto: FREDRIK KARLSSON

I fjol passerade han 100 matcher i den rödvita tröjan och där nånstans hade det kunna stanna.

För när Sebastian Ohlsson vände tillbaka till Degerfors efter två jobbiga säsonger i Skåne var det med tron att karriären, den skulle nog inte pågå så länge till.

– Det tvärvände med fotbollen när jag kom tillbaka, säger Ohlsson.

Efter två blytunga säsonger med Trelleborg var det en något stukad Sebastian Ohlsson som återvände till Degerfors i november 2019.

I konkurrens med flertalet andra Superettanklubbar föll ändå valet på en återkomst till Degerfors. Att han gjorde just det valet spelade förmodligen en större roll för karriären än vad han kunnat föreställa sig.

Avancemang till allsvenskan år ett och säkrat kontrakt efter en kamp fram till sista omgången år två.

Åren i Degerfors har givit honom glädjen till fotbollen tillbaka och nu vågar han blicka längre fram.

– Jag vet inte riktigt hur långt fram jag vill blicka, men hade du frågat mig för två år sedan så hade jag nog inte trott att jag skulle spela jättelänge till. Fotbollen var inte jättekul efter åren i Trelleborg, säger Ohlsson.

Han fyller 30 om två månader och även om försäsongerna blir allt tuffare har det i och med framgångarna för laget och inte minst honom själv blivit enklare att motivera sig.

– Det kommer lite småskavanker och blir allt tuffare – samtidigt som jag tycker det är skitkul fortfarande. Så länge kroppen är någorlunda okej hoppas jag kunna spela vidare längre.

”Lite orolig”

Sin första sejour i Degerfors var det från mittfältet han styrde spelet.

Men i Tobias Solberg och Andreas Holmbergs spelsystem, där Degerfors väntades kontrollera bollen i Superettan var nyttan minst lika stor från en position längre back i planen.

– Det gick snabbt bra med positionsbytet. I Superettan fick vi väldigt mycket tid med bollen och det funkade bra för mig att hitta passningar därifrån. Jag sa dock till ”Adde” och Solberg när jag kom att jag var lite orolig för försvarsspelet, men det är inget som jag brytt mig om efter det. Jag vet om att de vill se mina offensiva kvalitéer i den positionen.

Vad kan positionsbytet betytt för karriären?

– Svårt att säga, men jag ångrar åtminstone ingenting kring det. Nu är det bara att köra på.

Bollen efter marken, så vill han att fotbollen ska spelas. Men ibland krävs också andra egenskaper.

– Jag har längden för ett bra huvudspel, men det har aldrig riktigt varit min grej. Det är en grej som är bra om du spelar i backlinjen, samtidigt finns det andra sätt att lösa det på.

Cynism i fokus

I fjol hamnade just försvarsspelet i fokus hos Degerfors där det rann iväg rejält bakåt i flertalet matcher.

Även under försäsongen har det stundtals sett svajigt ut i Degerforsförsvaret. I veckan hade laget ett möte där man pratade om vad som krävs och vad som kommer att krävas i årets allsvenska.

– Det finns tillfällen där vi absolut måste bli mer cyniska. Vi pratade om just detta häromdagen faktiskt. Vi har värvat spelare som ska funka i formationen vi har och det finns en plan för hur vi ska ta oss ur olika situationer.

Degerfors lärde sig mycket av fjolåret, bland annat hur topplagen är skickliga på att skaffa sig fördelar.
Degerfors lärde sig mycket av fjolåret, bland annat hur topplagen är skickliga på att skaffa sig fördelar. Foto: FREDRIK KARLSSON

Men ibland är inte bollen efter marken rätt val. En gren där Degerfors har mycket att lära från storklubbarna, menar Ohlsson.

– Det måste finnas tillfällen för lite mer fulspel.

Som när Villiam Dahlström ställer sig framför målvakten när ni leder med ett mål hemma mot AIK?

– Precis. Det handlar inte om att sparka bort bollen, utan döda lite tid. Storlagen gör det hela tiden, men det gäller att hålla sig på rätt sida. Det är lite i gråzonen, men här har vi steg att ta och något vi kommer behöva använda oss av mer den här säsongen.

Under försäsongen har flera spelare drabbats av skador som stoppat Degerfors från att matcha startelvan man önskar under försäsongen.

Ett bekymmer, samtidigt som flera pusselbitar i backlinjen trots allt är kvar i laget.

– Det har inte varit helt optimalt, men det är bra fotbollsspelare allihopa. Samtidigt har försvarsproblemen, om jag får försvara oss, inte enbart berott på backlinjen. Många gånger blir det omställningar och händer det tio gånger på en match, då blir det mål några av tillfällena.

Ser du dig som en ledare, med tanke på din historik i klubben?

– Jag är väl en ganska tyst ledare och inte den som tar ton i omklädningsrummet. Sen har man väl lite respekt med sig i och med att jag spelat på nivån förut. Men jag är ingen Oliver Ekroth som styr och stället på det sättet. Där har vi exempelvis Sean Sabetkar och Ronald Mukiibi som gör det bättre.

Efter säsongen löper treårsavtalet med Degerfors ut och Ohlsson ser som sagt inget slut på karriären.

– Det blir en diskussion framöver, men dit har vi inte kommit än så länge. Vi får se vad det bottnar i helt enkelt, säger han.

Mittbacken saknas i genrepet: ”Skulle vara skönt att se en helhet”

Artikeltaggar

Degerfors IF HerrFotbollSebastian Ohlsson

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.