Junior om allmänhetens nyfikenhet kring barnen: ”Har de fabrik i Brasilien?”

Fyller 45 år • Nära döden-upplevelsen • Familjedrömmarna

Knappt hann tvillingarna Iris och Gerd Marie landa i sitt nya hemland innan de gjorde tv-debut med föräldrarna Lars Lerin och Manoel "Junior" Marques Lerin.

– Jag vill dela min glädje med människor, säger Junior.

Bara några dagar efter att de klivit av planet från Brasilien till Sverige, satt de snart treåriga tvillingarna i Malou von Sivers soffa i onsdagens avsnitt av "Malou efter tio". Faktum är att soffan knappt räckte till när Junior och Lars Lerin, tillsammans med barnen Rafael, 7, Gabriel, 5, Iris och Gerd, intog studion.

– De flesta kommentarerna efteråt på sociala medier var så fina, men så kom det en där någon skrev att det såg ut som en myrslok, nej, myrstack. Men då tryckte jag direkt "blockera" och tog bort kommentaren. Jag brukar alltid göra det. På min sida vill jag bara ha varma människor, som ger mig energi. Inte de som är elaka mot mig eller mina barn, säger Junior Lerin.

På frågan om hur de hanterar allmänhetens nyfikenhet kring hur deras barn har "kommit till", berättar han att de tar det med ro.

– Det är inte jobbigt eller så. Man måste ju få fråga och eftersom vi är offentliga personer är alla nyfikna. "Fyra barn? Vad händer, har de en fabrik i Brasilien?", skrattar han.

Samtidigt resonerar han som så att barnen har rätt att veta först.

– Det är deras historia också. När barnen är vuxna kan jag sitta ner och berätta för dem, sedan kan de själva bestämma hur de vill göra. Inte för att det är någon hemsk sak, det är bara glädje. Det är inte maffian eller någon prostituerad, det måste jag säga. Allt är korrekt, för om vi gör något fel kommer det fram fort.

Han syftar på att det knappast råder brist på spaltmeter om paret, vars popularitet verkar växa med varje ny tv-serie. Men själv har han inte något emot rampljuset. Snarare ser han det som en möjlighet att visa att man kan nå dit man vill i livet, oavsett varifrån man kommer.

– Men om du vill en sak måste du kämpa för det. Allt man vill ha kan man få, därför vill jag visa mina barn, min familj.

Tidigare i veckan medverkade fyrbarnsfamiljen Lerin Marques i TV4:s "Malou efter tio".
Tidigare i veckan medverkade fyrbarnsfamiljen Lerin Marques i TV4:s "Malou efter tio". Foto: Skärmdump/TV4

Hyllning till mödrarna

Visst är det en omställning att gå från två barn till fyra, medger Junior Lerin, som trots det inte är främmande för att syskonskaran kan bli större. Med lite snabb matematik räknar han ut hur familjen i framtiden skulle kunna växa till samma storlek som den stora släkt han själv kommer ifrån.

– Fast nu är det full fart hemma så vi väntar nog något år.

Just nu får de extra hjälp med barnen av hans syster.

– Barnen tycker mycket om henne och jag känner mig så lycklig för att hon är hos oss. Hon är väldigt stark och modig. Trots att hon inte kan svenska eller engelska så både handlar hon i affären och kör bil.

Ett liv långt bort från familjen i Brasilien, var en framtid Junior Lerin tidigare inte kunnat föreställa sig.

– Från 45 grader varmt till 20 minus... Det var en tuff tid när jag kom till Sverige. Jag kunde inte kommunicera med andra och jag grät mycket i skogen. Det var inte lätt för Lars heller. Men jag ville leva med någon, och han var den jag såg i mina tankar.

Den ena tvillingen, Gerd Marie, har fått sitt namn efter deras respektive mödrar.

– Vi har alltid varit nära, mamma och jag. Hon är 80 år men ser ut som 60. Hon vill känna sig ung och gör fortfarande allt hemma. Jag känner igen mig i henne, också på det sättet hon alltid vill att väskan ska passa till skorna och sådant. Hon vill alltid se fin ut.

Precis som sin mamma tycker han att det här med att åldras känns mindre roligt.

– Jag blir lite ledsen när jag tänker på det, jag vill hellre stanna tiden. För jag känner mig inte som 45 år, mer som typ 20.

”Det kom sju läkare för att kolla på mitt hjärta, för det slog inte, det bara skakade.”
Junior Lerin

När SVT-serien "Vägen ut med Lars Lerin" sändes i vintras, öppnade även Junior upp om sitt tidigare missbruk. Något som under lång tid kändes som en omöjlighet.

Som 15-åring introducerades han för droger genom sin flera år äldre pojkvän. Skammen och rädslan för att på olika vis bli utestängd i samhället på grund av missbruket var stark, berättar han.

– När vi efter tio år skiljdes åt träffade jag Lars och då ville jag ha ett nytt liv. På flygplatsen slängde jag cannabis och cigaretter i sopkorgen och tänkte att det skulle vara enkelt... Men det var det inte.

Abstinensen ledde i stället till tre dygn på sjukhuset i Karlstad.

– Det kom sju läkare för att kolla på mitt hjärta, för det slog inte, det bara skakade. De fattade inte vad det var och jag ville heller inte tala om något för dem. Jag kunde inte sova och en natt såg jag en djävul som kom in i rummet och tog tag i mig. Jag skrek och Lars förstod inte vad som hände med mig. Till slut pratade jag med honom och han förstod. Då kände jag mig lite tryggare, men det var ändå väldigt svårt. Ja, jag hade stor tur, för jag dog nästan.

Nu har det gått 15 år sedan han och Lars Lerin träffades för första gången.

– Jag känner mig stark, känner glädje, och att jag har allt som jag önskat mig. Men du vet, jag vill alltid framåt. Som med barnen, efter fem eller sex barn kommer jag att vänta på barnbarn!

Manoel "Junior" Marques Lerin berättade om det tidigare missbruket i SVT-serien ”Vägen ut med Lars Lerin”.
Manoel "Junior" Marques Lerin berättade om det tidigare missbruket i SVT-serien ”Vägen ut med Lars Lerin”. Foto: HP Skoglund

Han återkommer ofta till hur han och maken kompletterar varandra, såväl som partners som föräldrar. Liksom hur viktigt det är för honom att vara en närvarande pappa, i motsats till hans egen.

– Pappa hade ingen tid för mig, han var mycket kall. Inte alls som mamma. Jag är tacksam för att han gav mig liv, men även om vi inte var ovänner så fanns det ingen kärlek mellan oss. På slutet ville han komma närmre men då var det för sent. Jag vill inte att det ska bli så med mina barn, utan jag vill vara som min mamma. Lite sträng och väldigt kärleksfull.

Manoel "Junior" Marques Lerin föredrar att maken Lars Lerin kommer med kaffe på sängen på födelsedagen i stället för presenter. ”Vi har inte samma smak”, säger han.
Manoel "Junior" Marques Lerin föredrar att maken Lars Lerin kommer med kaffe på sängen på födelsedagen i stället för presenter. ”Vi har inte samma smak”, säger han. Foto: HP Skoglund

Barnbok om uppväxten

2018 gav Junior Lerin ut fotoboken "Barn i Moçambique". I sommar väntar återigen en ny utställning, denna gång med bilder från karnevalen i Rio de Janeiro, på Sillegården i Västra Ämtervik.

– Lars vill att jag ska måla men jag säger hela tiden nej, nej. När ska jag hinna det? Jag har för mycket att göra hemma. Fotograferande är mer som en hobby, men jag tycker att det är väldigt roligt.

Däremot avslöjar han sitt bidrag till en ny barnbok signerad Lars Lerin som eventuellt kommer redan nästa år.

– Jag har berättat för honom om min uppväxt, och han har så mycket fantasi så nu ska han göra en barnbok om det.

Efter två covidomgångar sedan pandemins start blir födelsedagsfirandet i familjens hus på Hammarö av det lugnare slaget. Men maken och barnen är gåvor stora nog, betonar Junior Lerin.

– Lars och barnen är mina största presenter. Jag vill inte att han ska köpa något till mig, vi har inte samma smak, skrattar han, och tillägger:

– Bättre med kaffe på sängen, småprat med Lars och barn som skriker på morgonen. Det är glädje, kärlek, och jag är så tacksam mot Gud för det.

Manoel "Junior" Marques Lerin

Ålder: Fyller 45 år den 28 mars.

Familj: Maken Lars Lerin, barnen Rafael, Gabriel och tvillingdöttrarna Iris och Gerd Marie.

Bor: Villa på Hammarö.

Gör: Intendent på Sandgrund Lars Lerin.

Publicerad:

Artikeltaggar

FamiljHammaröLars LerinLerinmuseetManoel Marques LerinVägen ut med Lars Lerin