LEDARE: Din billigare bensin betalar Putins krig i Ukraina

Ledare | Ukrainakriget
PUBLICERAD:
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj talade på torsdagen till Sveriges riksdag.
Foto: Paul Wennerholm/TT
På dagen en månad efter den ryska invasionen av Ukraina, talade den ukrainska presidenten Volodymyr Zelenskyj till Sveriges riksdagsledamöter via direktlänk från Kiev.

En påtagligt trött president började med smicker, ”Sverige är ett av de länder som gett Ukraina mest stöd” och om hur Sverige och Ukraina står enade – och till och med genom skärmen var det tydligt att ledamöterna på plats sög åt sig av berömmet.

Men det var den förtvivlade desperationen, helt omöjlig att ta in, som hänger kvar.

Balansgången av en hyllad president att berömma och klappa medhårs, varna Sverige för att vi kan bli nästa mål för den makthungrande ryska presidenten som i Ukraina inte gör skillnad på militära och civila mål – och samtidigt trumma in att stödet inte räcker.

För det gör det ju inte när Sverige tillsammans med EU-kollegorna, samtidigt som vi sätter blågula hjärtan på våra sociala medier-profiler och klappar oss på axeln om vapenleveranser och sanktioner, fortsätter att varje dag skicka flera miljarder kronor in i Putins krigskassa för köp av rysk olja och gas! 600 miljoner euro, sex miljarder svenska kronor, varje dag är det värt. EU:s tuffa sanktioner omfattar nämligen fortfarande inte energiområdet.

Att det inte lossas så många ryska fartyg i svenska hamnar beror idag bara på att svenska hamnarbetare vägrar göra det, inte på att EU stoppat dem.

Så mindre än en timme innan de svenska riksdagsledamöterna innerligt välkomnade president Zelenskyj med stående ovationer, hade alla riksdagspartier utom två röstat emot ett utskottsinitiativ från Miljöpartiet att stoppa all energiimport till Sverige omedelbart och att verka för att EU ska göra detsamma.

Enligt MP:s klimat- och energipolitisk talesperson Lorentz Tovatt var det knappt att partierna röstade emot motiverade sitt agerade.

På Twitter beskriver Tovatt kritiken mot förslaget på ett stopp för rysk energiimport är ”praktiskt svårt” och att det är ”bättre att minska beroendet” (från ett parti som kraftigt vill sänka priset på att släppa ut och därmed snarare öka behovet).

En moderat riksdagsledamot avfärdar Miljöpartiets utspel med att ”Sverige redan driver den linjen i EU”, och att det ger mer tyngd om det är EU som agerar. Och visst kan man vifta bort MP-initiativet som mer en symbolisk markering av Sverige. Visst kan man säga att det är i större, internationella sammanslutningar som EU sådana beslut gör riktig skillnad.

Det är också regeringens linje, enligt energiminister Khashayar Farmanbar (S).

Men det är också ett bekvämt sätt att knuffa avgörandet längre ifrån sig och som svensk beslutsfattare lägga det faktiska ansvaret för att agera mot Ryssland – även när det får riktiga konsekvenser för svenskar – på någon annan.

Det är svårt att fortsätta dunka på i den svenska debatten om hur man tänker sänka bensin- och dieselskatt med flera kronor litern om man först tvingas välja mellan sluta handla olja och gas därifrån – eller fortsätta skicka miljarder att fylla Putins krigskassa.

Ett sånt rätt magstarkt och inte så lite hycklande agerande av riksdagsledamöter och statsråd som på torsdagsförmiddagen satt med fuktiga ögon och lyssnade när en utländsk president beskriva hur kriget på en månad slitit hans land i bitar, dödat tusentals civila och lagt städer i ruiner och som mer än en gång vädjat om ett importstopp för rysk olja och gas. Vädjat om att vi måste sluta finansiera den ryska invasionsmakten.

Volodymyr Zelenskyj kallade inte Sverige för hycklare. Han behöver vår hjälp och vårt stöd för mycket för att vika av från en tacksam och diplomatisk linje.

Så jag får väl säga det i stället: Visst är vi hycklare.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.