LEDARE: Låt inte Socialdemokraterna komma undan med en sminkad gris

Ledare
PUBLICERAD:
Förändringarna regeringen och socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi gjort i sjukförsäkringen är för små.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Regeringens förändringar i sjukförsäkringen är att sminka en gris. Små förändringar i ett dysfunktionellt system kommer inte att leda till några större förbättringar.

Ekot rapporterade nyligen att allt fler får rätt till sjukpenning ett halvårs sjukdom. Det är ett trendbrott att glädjas över och en naturlig följd av en mindre hård prövning vid dag 180. Alla är vi yrkesverksamma endast en cykelvurpa eller en långtidscovid ifrån att behöva ersättning för inkomstbortfall via sjukförsäkringen.

Under en lång tid har vi inte kunnat lita på att sjukförsäkringen finns där när vi faller. Trots trendbrottet är det till största delen fortfarande sant.

Under många år – åtminstone sedan regeringen Reinfeldt införde rehabiliteringskedjan – har sjukförsäkringen försämrats. Även Socialdemokraterna har, trots vallöften, gjorde det svårare för människor att vara sjuka länge och samtidigt ha rätt till sjukpenning. Under Alliansåren rådde en extremt hård arbetslinje och att vara sjuk eller arbetslös blev kopplat till skam. Att inte arbeta var individens fel.

Det följdes av en socialdemokratisk regering som förvisso avskaffade stupstocken. I stället infördes ett 9,0-mål för antalet sjukpenningdagar, det vill säga hur många dagar varje försäkrad i snitt ska vara sjuk på ett år, och ett direktiv till Försäkringskassan om att färre skulle få sjukpenning.

Avslagen vid dag 180 ökade dramatiskt som en följd av regeringens nya mål, men även på grund av förändrat fokus inom Försäkringskassan. I stället för förtroende skulle handläggarna fokusera på rättssäkerhet. Följderna blev ödesdigra.

År 2018 fick 8 procent avslag efter ett halvårs sjukpenning. År 2020, mitt under pandemin, var siffran 24 procent. Ökningen mellan 2018 och 2020 skedde helt utan förändring i lagstiftningen. Det är anmärkningsvärt.

Regeringen och socialminister Ardalan Shekarabi har vaknat upp något. För ungefär ett år sedan infördes en lättnad i prövningen av sjukpenning vid dag 180. Det är den förändringen som gör att fler nu får rätt till sjukpenning. Vid årsskiftet trädde fler förändringar i kraft, bland annat infördes en trygghetspension som gör det enklare att få sjukpenning för äldre som har nära till pensionen. Även taket i sjukpenningen höjdes.

Men förändringarna är att sminka en gris. Små förändringar i ett dysfunktionellt system kommer inte att leda till några större förändringar för den större massan.

Fortfarande är det rehabiliteringskedjan som råder vid prövningen av rätt till sjukpenning. Ett standardiserat system för prövningen av arbetsförmågan, oavsett vilken sjukdom du lider av, hur gammal du är och hur dina förutsättningar såg ut innan du blev sjuk. Rehabiliteringen inom rehabiliteringskedjan är minst sagt svag.

Fokus hos Försäkringskassan ligger på omställning, det vill säga att den som är sjuk ska byta jobb, snarare än att människor ska bli friska och kunna komma tillbaka till sin arbetsplats. Arbetslinjen alltjämt förhärskande och det är individen som får ta smällen för dålig arbetsmiljö och ett allt längre arbetsliv.

Förbättringarna i sjukförsäkringen räcker inte. Systemet måste göras om i grunden och på riktigt försäkra mot inkomstbortfall. Låt inte Socialdemokraterna komma undan med en sminkad gris.

Lisa Gemmel

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.