Hoppa till huvudinnehållet

Brorsson avslutade världscupen i Holmenkollen: ”Så här ska skidskytte upplevas”

Publicerad:
Mona Brorsson gjorde sin bästa säsong någonsin. I helgen avslutade hon världscupen i Holmenkollen. Arkivbild.
Mona Brorsson gjorde sin bästa säsong någonsin. I helgen avslutade hon världscupen i Holmenkollen. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Hon gör sin bästa världscupsäsong någonsin och slutar på plats 16 i totalen.

Mona Brorsson avslutade i Holmnekollen framför storpublik.

– Det var fantastiskt roligt, så härlig stämning och jag hade mycket familj och vänner på plats, säger hon till AN.

Tävlingshelgen i Holmekollen var den sista för världscupsäsongen. Mona Brorsson slutade på plats 27 i fredagens sprint, plats 13 i lördagens jaktstart och på plats 25 i söndagens masstart.

– Jag har levt på hoppet efter corona. I dag (läs söndag reds.anm.) kände jag att kroppen inte klarade av att återhämta sig efter två tävlingsdagar. En tredje dag blev för mycket, säger hon.

– Jag är ändå nöjd att jag håller ihop skyttet i dag och jag gör det jag kan, men jag var verkligen trött.

Känner sig motiverad

Hon slutade på en 16:e plats i den totala världscupen.

– Tittar man på hela säsongen är jag jättenöjd. Det är min bästa säsong hittills och då är det ändå några tävlingar som jag har behövt stå över på grund av sjukdom. Jag har ingen placering sämre än 33 och har höjt min högstanivå.

Hon fortsätter:

– Jag har uppfyllt ett mål när jag äntligen fick kliva upp på pallen individuellt i världscupen och jag har tagit ett OS-guld i stafett .

Mona Brorsson slutade på plats 16 i den totala världscupen. Arkivbild.
Mona Brorsson slutade på plats 16 i den totala världscupen. Arkivbild. Foto: Pontus Lundahl/TT

Mona Brorsson sköt dessutom fyra nollor i en tävling för första gången på fyra säsonger.

– Så det finns många godbitar att plocka ut ur den här säsongen. Jag känner mig väldigt motiverad att jobba vidare på det vi har slagit in på nu.

Familj och vänner på plats

Publikfest må vara ett slitet uttryck, men en sådan var det i Holmenkollen.

– Det var fantastiskt roligt, så härlig stämning och jag hade mycket familj och vänner på plats. Västvärmland var nog tomt ‒ jag tror att de flesta var här.

Hon fortsätter:

– Det är så här skidskytte ska upplevas. Det enda man saknade var lite bättre form.

Nästa helg är det SM i Piteå. Sedan väntar en viloperiod.

– Jag känner att kroppen är sliten efter en lång säsong och en liten coronainfektion. Jag ser fram emot en lugn april och ska bara njuta av lätt solskensskidåkning.

Hon är nöjd över det nya träningsupplägget, där hon har dragit ner på den totala träningsmängden och ökat intensiteten i intervallerna.

– Nästa steg är att förfina träningsplanen. Den har uppenbarligen funkat jättebra, jag har haft min bästa åksäsong hittills och jag känner att det finns mer att plocka fram ur kroppen.

”Oturligt och snöpligt”

I söndagens masstart hade Elvira Öberg chans att vinna masstartscupen och 100 000 i prispengar. Men när värmländskan Linn Persson spurtade ner Elvira Öberg på upploppet gick prispengarna henne om intet.

– Det var lite snopet, men vi hade tyvärr inte snackat ihop oss om det innan. Det var verkligen oturligt och snöpligt.

– Det är klart att vi hade kunnat ha som strategi att släppa fram Elvira, men det hade vi inte. Det är tufft ‒ men Elvira har många chanser att knipa den där cupsegern. Vi gläds i stället över att Linn gör en av sina bästa tävlingar någonsin.

Artikeltaggar

KoppomMona BrorssonOsloSkidskytte

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.