LEDARE: En ny anstalt vore en riktig tolvtaggare för Munkfors och Hagfors!

Ledare
PUBLICERAD:
Mathias Lindquist (S), kommunalråd i Munkfors, Jens Fischer (OR), kommunalråd i Hagfors och oppositionsrådet Tomas Pettersson (S) i Hagfors vill lämna in en intresseanmälan om att etablera en anstalt i norra Värmland.
Foto: Peter Bäcker
Hagfors och Munkfors kommun vill göra gemensam sak och ansöka om att en stor kriminalvårdsanstalt av säkerhetsklass 2 ska anläggas i norra Värmland.

Kommunalrådet Jens Fischer (OR) i Hagfors nämner vid en pressträff på torsdagen tillsammans med oppositionsrådet i Hagfors, Tomas Pettersson (S), och kommunalrådet i Munkfors, Mathias Lindquist (S), i att de tänker sig 350–400 platser vilket i så fall skulle göra den till en av landets större.

Det är tveklöst ett intressant grepp att föregripa Kriminalvårdens eget arbete med att bemästra den platsbrist som rått på landets anstalter de senaste åren.

I stället för att vänta på en direkt förfrågan, exempelvis likt den Kriminalvården gick ut med till kommuner i Jönköping och Östergötlands län häromåret inför en planerad ny anstalt i det området, sträcker man i Hagfors och Munkfors upp handen och ropar ”Här borde ni bygga! Här finns bra förutsättningar!”

Med bra kommunikationer, nära större väg och till och med flygplats, och bra ytor känns det lovande.

Nu betyder förstås inte lösa men lovande planer att Kriminalvården kommer att nappa på erbjudandet, eller att storleken i så fall skulle bli den politikerna önskar.

Men en kriminalvårdsanstalt vore onekligen en tolvtaggare för kommunpolitikerna att fälla.

En stabil statlig etablering som inte riskerar flyttas runt som andra myndigheter beroende på politisk färg på regeringen. En etablering med många bra arbetstillfällen för norra Värmland – och goda möjligheter till uppdrag för lokala underleverantörer.

Sen kan man väl alltid muttra över att det är trist med det ökade behovet av anstalter förstås. Men eftersom det nu är så, är det också rimligt att en ligger här i länet!

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.