Hoppa till huvudinnehållet

Vill anlägga ny stor anstalt i norra Värmland: ”Vi är hoppfulla”

Publicerad:
Mathias Lindquist, Jens Fischer och Tomas Pettersson om att Hagfors och Munkfors kommuner ska lämna in en intresseanmälan om att få en anstalt byggd.
Mathias Lindquist, Jens Fischer och Tomas Pettersson om att Hagfors och Munkfors kommuner ska lämna in en intresseanmälan om att få en anstalt byggd. Foto: Peter Bäcker

Kommunerna Hagfors och Munkfors vill gemensamt ansöka om att en anstalt av säkerhetsklass 2 ska anläggas i norra Värmland.

– Om det här blir verklighet kan det ge många positiva synergieffekter, säger Mathias Lindquist (S), kommunalråd i Munkfors.

Behovet av fler platser på anstalter är stort i hela riket. Nu planerar Hagfors och Munkfors kommun för att gemensamt skicka en ansökan om att en anstalt ska anläggas i närområdet. Det berättar företrädare för kommunerna på en pressträff som hölls på torsdag eftermiddag.

Enligt Jens Fischer (OR), kommunalråd i Hagfors, ska den potentiella anstalten ha plats för upp 400 interner, och lika många anställda.

– Vi är hoppfulla. Det vore fantastiskt för våra kommuner och regionen, säger Jens Fischer.

En plats som kommunföreträdarna pekar ut som förslag är vid flygplatsen i Råda. Där håller kommunen redan på med att göra en ny detaljplan, vilket underlättar planeringsarbetet.

– Om det här blir verklighet kan det ge ringar på vattnet och ge många positiva synergieffekter här i Klarälvdalen, säger Mathias Lindquist (S), kommunalråd i Munkfors.

Ansökan

Samtliga partier i de båda kommunerna har diskuterat frågan och ser alla positivt på en etablering. Kommunstyrelserna i de båda kommunerna har beslutat att man nu ska gå vidare med frågan.

– Vi är överens om att det är en bra ide, säger Tomas Pettersson (S), oppositionsråd i Hagfors kommun.

I början av nästa vecka ska tjänstemän från kommunerna börja skriva på en ansökan som ska lämnas in till Kriminalvården.

– Jag vet att det finns planer på att bygga fler anstalter, och om man tittar på den här delen av Sverige är den en vit fläck. Vi tror absolut att det är intressant att göra det här, säger Tomas Pettersson.

Nya arbetstillfällen

En etablering skulle innebära många nya jobb till regionen. Uppskattningsvis har nyetableringar av en anstalt med säkerhetsklass 2 inneburit mellan 350-400 jobb. Politikerna tror att de eventuella jobben både kan locka folk som redan bor i kommunerna, men hoppas även på att få en del som flyttar dit från andra orter om man får jobbet.

– Huvuddelen av de som jobbar på en anstalt får en internutbildning genom kriminalvården, det är en stor fördel, säger Jens Fischer.

Inget skäl för oro

Jens Fischer (OR), som själv har en bakgrund inom polisen har sett att det det finns ett stort behov av anstaltsplatser. Han säger att det inte finns något skäl för kommuninvånarna att känna sig oroliga för sin säkerhet om det skulle bli ett fängelse i kommunen.

– En klass 2 anstalt är oerhört säker. Säkerheten har ökat något enormt de senaste tio till femton åren. Det finns nästan inga rymningar idag från den här typen av anstalt, säger han.

Lång process

Att etablera en ny anstalt är en lång och komplicerad process. Det kan ta flera år att få bollen i rullning efter att en ansökan har skickats in.

– Men samtidigt har vi hört att det är ganska bråttom med behovet av anstaltsplatser, så det skulle kunna ske snabbare än så, säger Jens Fischer.

Mathias Lindquist, Jens Fischer och Tomas Pettersson om att Hagfors och Munkfors kommuner ska lämna in en intresseanmälan om att få en anstalt byggd.
Mathias Lindquist, Jens Fischer och Tomas Pettersson om att Hagfors och Munkfors kommuner ska lämna in en intresseanmälan om att få en anstalt byggd. Foto: Peter Bäcker

Artikeltaggar

ArbeteBrott & blåljusHagforsJens FischerMathias LindquistMunkforsRådaSamhälleTomas Pettersson

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.