LEDARE: Samma kommuner kan inte ta mest ansvar för den här flyktingvågen också

Ledare | Ukrainakriget
PUBLICERAD:
Ukrainska flyktingar kommer med Stena Line-färja till Karlskrona för bussfärd vidare in i Sverige.
Foto: Johan Nilsson/TT
Kan Värmland lita på Migrationsverket den här gången, är frågan hos flera kommunalråd när migrationsminister Anders Ygeman (S) spekulerar i flyktingmängder på uppemot tolv miljoner från Ukraina. Misstron är begriplig. Vi kan inte ha ännu en flyktingvåg där vissa kommuner drar ett tyngre lass än andra och sedan överges med kostnaderna.

– Helst vill vi inte ha med Migrationsverket att göra, samtidigt vill vi definitivt ställa upp för flyktingarna, säger Storfors kommunalråd Hans Jildesten (S) till VF om att ställa platser till förfogande för ännu en flyktingvåg.

Just den attityden känns nog igen bland många mottagarkommuner efter 2015, på mer än ett sätt.

Jildesten talar för egen del om problemen många kommuner hagt med att få ersättning för omfattande skador på de lägenheter Migrationsverket upphandlade under förra flyktingvågen. I andra kommuner känner man sig övergivna av staten efter att ha tagit ett oproportionerligt stort ansvar och sen förväntas ta hela kostnaden några år senare.

I ytterligare några kommuner ser man fortfarande med misstänksamhet på Migrationsverket efter att myndigheten 2015–2016 upphandlade hundratals, ibland tusentals boendeplatser, av privata entreprenörer utan minsta lilla förhandskontakt med aktuell kommun.

Ändå står de idag fortsatt redo att ställa upp. Som Jildesten också säger är det inte läge att låta de ukrainska flyktingarna betala för missnöjet med Migrationsverket. Det är beundransvärd inställning och säger också en del om värderingarna som dominerar runt om i landet.

Men att svenska folket och kommunerna är beredda att ställa upp igen får ändå inte bli en ursäkt för att låta det bli som förra gången.

Tolv miljoner flyktingar från Ukraina är alltså uppskattningen den svenska regeringen gör nu. Det är mer än dubbelt så många FN uppskattade för bara ett par veckor sedan, vilket får Migrationsverkets ”i värsta fall” 212 000 ukrainska flyktingar i Sverige fram till sommaren kännas som rejält i underkant.

Ändå visar svenskarna till och med mer entusiasm än tidigare. Sverigedemokraterna och deras anhängare har ju denna gång bestämt att det handlar om ”riktiga” flyktingar till skillnad från de som flydde från flerfrontskrigets Syrien och talibandominerade Afghanistan.

Såna påståenden är ren idioti, men vad som är sant är att ukrainarna är en annan sorts flyktingar än de vi tagit emot tidigare. Inte minst har EU med massflyktsdirektivet gett dem rättigheter tidigare flyktinggrupper bara kunnat drömma om; automatiskt uppehållstillstånd, rätt till ekonomiskt bistånd, en bostad och rätten att börja jobba på en gång.

Det är alltså inte en fråga om att likt de många som kom under flyktingvågen 2015–2016, tvingas sitta passiv i en ibland väl primitiv flyktingförläggning i över ett år i väntan på en lång asylutredning för att sedan ryckas upp, placeras om och börja om från början igen med SFI och utbildning.

Men den riktigt stora skillnaden är synen på framtiden. Där tidigare flyktinggrupper ser tillfälliga uppehållstillstånd som ett ständigt överhängande hot att inte få stanna i Sverige, att inte tillåtas slå rot, lär många ukrainare snarare se det som ett löfte att de en dag ska kunna återvända hem.

De är inte i Sverige för att starta ett nytt liv. De har bara pausat det gamla ett tag. Alla önskar vi att det också ska bli så.

Men det betyder fortfarande inte att samma kommuner ska tvingas dra tyngst lass den här gången också.

Ska Sverige ha en generös flykting- och asylpolitik, och det ska vi banne mig ha, kan vi inte låta kostnaderna för den landa som allra tyngst i kommunerna som har de sämsta förutsättningarna att hantera det utan att det hotar välfärden – samtidigt storstadsområdena rycker på axlarna och säger ”Sorry, vi har bostadsbrist”.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.